societat

Noemí Pereda: “El punt de risc als centres de menors és la manca de vincles amb els educadors”

L'equip d'aquesta experta prepara el primer estudi estatal que determinarà el nombre de víctimes d'abusos sexuals


Aquest dies el focus informatiu està posat en l’explotació de menors tutelades de la comunitat de Madrid, però casos similars també s’han produït a Mallorca, València o les Canàries. IB3 Ràdio ha parlat amb una de les expertes en victimització infantil de l’estat, Noemí Pereda. La doctora en Psicologia de la Universitat de Barcelona assegura que “a Espanya el principal risc de les víctimes, que viuen als centres tutelats, és la manca de vincles segurs amb els monitors d’aquests centres”. “Hem de pensar que hi ha menors que venen de famílies, on els mateixos cuidadors principals els han tractat molt durament”, concreta Pereda.

“Als centres de menors hi ha molta rotació dels professionals i aquests tenen una gran càrrega de feina. Tot això fa impossible que els joves puguin crear vincles segurs amb els cuidadors”, explica Noemí Pereda. És per això que Pereda aposta “per un model amb famílies d’acollida”.

Primera mostra

Segons Pereda, aquests abusos també es poden produir en les famílies. Ja que no hi ha xifres sobre l’extensió del problema, l’equip de Noemí Pereda està planificant el primer estudi estatal entre adolescents de 14 a 17 anys per obtenir dades. La mostra, que es durà a terme gràcies a una subvenció de la Fundació de la Caixa, serà d’uns 2.500 – 4.000 adolescents que, de manera anònima, podran explicar les seves experiències sexuals i si han patit abusos. En cas de que sigui així, aquestes victimes podran rebre ajuda.

Pereda també posa el focus en la polivictimització. Això és quan un infant pateix violència sexual, també és possible que en sofresqui en altres àmbits, com és l’escola o al barri. L’experta assenyala que “en la població general, la polivictimització és d’un 10%; un 30% en nins amb problemes de salut mental, però quan estam parlant de menors tutelats, la xifra puja fins al 50%”. Noemí Pereda diu que “aquestes víctimes són molt vulnerables, però si es fa una detecció precoç amb l’ajuda d’un adult, aquests infants poden sortir-ne i desenvolupar la resiliència”.


 més info 14 persones detingudes en el cas de les 12 menors tutelades per l’IMAS
 més info Armengol assegura que passarà a Europa “tota la informació” sobre les menors tutelades

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Els cossiers i la dama donen el sus a les Fires i Festes de Manacor

Feia dos anys que no podien sortir a ballar pels carrers del municipi amb normalitat

Un centenar d’agents reforçaran el dispositiu policial d’estiu a Palma

L'objectiu principal és aturar tot el turisme d'excessos i garantir la seguretat ciutadana

Formació Professional per reduir l’abandonament prematur d’estudis

L'any 2015 la taxa d'abandonament era del 26% i el 2022 és del 15%

Balears habilitarà el primer centre de crisi per a víctimes de violència sexual

El centre facilitarà atenció psicològica, jurídica i social per a víctimes de violència sexual, familiars i persones de l'entorn, i...