X

Només el 0,13% de la demanda energètica de tot l’any passat a Eivissa es va cobrir amb energia fotovoltaica

És l'illa que menys energia neta produeix

15/11/2023

Gemma Guasch

Eivissa creix en població resident; s’hi han sumat més de 20.000 persones de 2012 a 2022, i per tant la demanda energètica va en augment, però, així i tot, no s’incrementa la producció d’energies renovables. És l’illa que menys energia fotovoltaica produeix, no va arribar ni a l’1% de l’energia generada mitjançant energia solar. Menorca va superar el 2% i Mallorca, el 5. “De totes les dades que hem recollit en destacaria la impossibilitat fins ara de tenir energia renovable suficient, ja no per cobrir tota la demanda, sinó per arribar a percentatges establerts per la llei. No arribar ni a l’1% em pareix una dada molt preocupant”, explica Iztiar Arratibel, que és coordinadora tècnica de l’Observatori de Sostenibilitat d’Ibiza Preservation.

Pel que fa a l’increment de la pressió humana, Arratibel posa l’accent en què la població resident s’incrementa més a Eivissa que a la resta d’illes. A Eivissa l’augment de 2012 a 2022 ha estat del 12,3%, mentre que la mitjana de les Illes Balears és d’un 5%. A això s’ha d’afegir l’increment del nombre de turistes que visiten l’illa. El 2022 Eivissa va rebre més de 3.065.478 turistes, un 1,2% més que el 2019, abans de la pandèmia. Això té un efecte també sobre els recursos, entre els quals la demanda d’aigua; l’any passat es va registrar el volum de demanda urbana d’aigua més gran dels darrers 22 anys, superant els 19,3 hectòmetres cúbics, 7,69 dels quals corresponen a la demanda d’aigua del subsol, la resta és aigua dessalinitzada.

L’estudi destaca també altres dades que criden l’atenció: a Eivissa el 2022 el valor mitjà de mercat de l’habitatge superava en un 73% el cost mitjà en l’àmbit illenc. A Eivissa el 2022 el cost mitjà per metre quadrat era de 5.482 euros, un 10% més que l’any anterior. “Les dades, de vegades, fan que t’exploti el cap quan fas aquesta mirada conjunta. La nostra missió és generar la informació veraç suficient per generar major consciència. El que ens encantaria que succeís és que hi hagués processos d’incidència política i mobilització i que societat civil i institucions per aconseguir els mateixos objectius”, comenta Arratibel.

15/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris