X

Només el 20% dels treballadors d’empreses tecnològiques són dones

Un informe de la Fundació Bit alerta dels perills que suposa aquesta bretxa en el món laboral

13/12/2021

Només el 20%25 dels treballadors d’empreses tecnològiques són dones

Només un 20% del personal de les empreses tecnològiques de Balears són dones, una xifra tan preocupant com la de la resta d’Europa.

Ho corrobora un informe fet per la Fundació Bit. S’han analitzat prop de 1.700 perfils d’usuaris de la xarxa Linkedin que treballen en empreses tecnològiques i només poc més de 300 són dones. Però moltes d’elles fan altres feines que no requereixen un perfil tecnòleg, com ara tasques d’administració. De tecnòlogues només n’hi ha un centenar (un 6% del total) i tan sols 14 són directives (0,85% del total).

Són dades preocupants, que releguen el sector femení de la societat a un segon pla en un futur cada vegada més tecnològic. L’any que ve el 45% dels llocs de feina de la Unió Europea estaran relacionats amb l’entorn digital. I la demanda de professionals del sector creix un 3% cada any.

Són feines més ben pagades i de millor qualitat. El fet que les dones en quedin relegades augmenta la desigualtat econòmica i social i fa que quedin fora de l’entorn on es produeixen els grans avanços de la societat.

El Govern reconeix que la feina feta en els darrers anys per anar reduint aquesta bretxa de gènere no acaba de funcionar. A les branques tecnològiques de les universitats la presència femenina continua sent en molts casos residual. I el mateix passa en els cursos de formació professional. L’any 2020 només el 6% de les matriculades en carreres tècniques d’FP foren dones.

Hi molts i variats problemes de base. “Els nins se’ls educa per ser valents, les nines, per ser perfectes“, assegura la coordinadora de l’àrea de cibersocietat de la Fundació Bit, Bel Llodrà. I assegura que això sovint s’acaba reflectint a l’hora de cercar feina.

L’informe explica que a les entrevistes de feina s’interromp molt més les dones que els homes i que elles tenen més tendència a parlar del seu historial professional, mentre que ells expliquen més quines són les seves capacitats i reptes de futur.

La Direcció General d’Innovació està oberta a propostes de canvi i millora per fer que aquesta bretxa vagi desapareixent. Volen incorporar noves pràctiques en el dia a dia per motivar les al·lotes a estudiar i formar-se per entrar al mercat laboral tecnològic.

Aquest dimarts es farà un fòrum professional al Parc Bit en aquesta línia i més endavant se’n farà un en línia obert a la participació. Tothom podrà aportar informació a través de la pàgina web de la Fundació Bit o als espais habilitats a les xarxes socials, fent servir l’etiqueta #IBDonesTIC.

13/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris