X

Només el 28% dels ajuntaments de les Balears compleix la llei i resol les llicències urbanístiques en tres mesos

A part de la falta de personal, el temps sovint s'allarga quan es depèn d'informes d'altres organismes supramunicipals

11/02/2024

Redacció

El termini establert per les darreres lleis d’urbanisme i ordenació del sòl de les Illes fa més de deu anys, estableix que s’ha de resoldre una sol·licitud de llicència urbanística en 3 mesos. Des del 2018, amb la LUIB, les obres menors ja no necessiten permís d’obra, sinó que basta amb una comunicació prèvia. Tot i això, però, l’espera no s’ha escurçat. Són minoria els ajuntaments que atorguen els permisos als ciutadans dins el període establert.

IB3 Notícies ha contactat amb cada un dels consistoris. A Mallorca un 32% dels municipis compleix amb la normativa. Són 17 ajuntaments -els podem veure en verd-. Els marcats en gris no han contestat. A les Pitiüses, hem pogut constatar amb les dades recaptades que només ho respecta Sant Antoni de Portmany, i a Menorca, just respecte el termini Es Migjorn Gran.

A part de la falta d’arquitectes, aparelladors i tècnics jurídics implicats en el procés de la concessió i revisió d’una llicència, el temps sovint s’allarga quan es depèn d’informes vinculants que han d’arribar d’organismes supramunicipals com pot ser Patrimoni i Carreteres del Consell de Mallorca, AESA del Ministeri de Transports o Recursos Hídrics del Govern, que acumula retards de dos anys. Per això, a municipis de la Serra de Tramuntana com Valldemossa, Banyalbufar o Deià és impossible concedir una llicència en tres mesos. Alguns d’ells estan declarats com a paisatge pintoresc o estan inclosos dins zones ANEI o ARIP i han d’esperar rebre el vistiplau d’altres administracions.

Els ajuntaments d’Eivissa es demoren entre 6 i 11 mesos de mitjana

Pel que fa a la concessió de noves llicències per construir a Eivissa, al municipi de Santa Eulària tarden entre 6 i 11 mesos en atorgar-les. Pel que fa al nord de l’illa, al municipi de Sant Joan de Labritja, en sòl urbà pot arribar als 6 mesos i en rústic entre 2 i 3 anys d’espera.

Pel que fa al municipi de Sant Antoni els nous projectes d’hotels s’informen en 15 dies, construccions en sòl urbà triguen uns 2 mesos de mitjana i en rústic el consistori informa en 60 dies mentre que per a noves promocions s’allarga un mes més, fins a 3 mesos.

El temps d’espera a Formentera és de quatre anys

A Formentera, ara mateix s’estan resolent les peticions d’obra realitzades el 2020. Això vol dir que el temps d’espera per obtenir la llicència pertinent per efectuar una nova construcció és de quatre anys. El Consell de Formentera, però, està treballant per tal de disminuir l’espera i preveu que a finals d’any es puguin resoldre els expedients en un màxim de tres anys.

A Menorca, entre 8 mesos i un any

Ciutadella és un dels municipis de Menorca amb un major volum de llicències pendents de resoldre en l’actualitat. L’elaboració del nou pla general ha llevat molt temps als tècnics per tramitar els permisos, fins a arribar a l’embús actual. Una situació a la qual es vol donar ara sortida amb l’ampliació del servei d’atenció al públic i la contractació d’un nou tècnic.

A Ciutadella, s’ha aconseguit baixar el temps d’espera, dels 18 mesos fins als 13 actuals. A Sant Lluís, han anat de més a menys. Si abans trigaven un temps d’entre 3 i 4 mesos, en l’últim any i mig el termini s’ha estirat fins als 12 mesos. És tot just un poc més del que triguen as Mercadal, uns 10 o 11 mesos, i dels 8 o 9 mesos de temps que s’agafen als municipis d’Alaior i a Maó, on el personal no dona l’abast.

L’únic ajuntament que compleix la llei és el des Migjorn, amb un termini d’entre 2 i 3 mesos. A Ferreries, on triguen mig any, han incorporat un arquitecte tècnic i intenten recuperar el temps perdut amb l’objectiu de posar-se al dia cap a mitjan any. As Castell, finalment, incorporaran un segon arquitecte a mitja jornada per atendre l’allau de projectes actual.

11/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris