societat

Només el 35% dels ajuntaments tenen el Catàleg de Patrimoni aprovat definitivament

7 municipis ni tan sols tenen la llista de béns a salvaguardar

Nom%C3%A9s+el+35%25+dels+ajuntaments+tenen+el+Cat%C3%A0leg+de+Patrimoni+aprovat+definitivament

És tasca de cada municipi elaborar el catàleg de patrimoni històric i vetlar per la protecció dels elements inclosos. Així com establir el grau d’intervenció que s’hi pot fer. Una llista on es detallen des de tafones, coves, possessions o mènsules.

20 anys després que entràs en vigor la Llei de Patrimoni Històric de les Balears, que mana als ajuntaments de les Illes aprovar el catàleg de béns a protegir, avui encara hi ha 7 municipis que no el tenen. Una manca de compromís que passa factura en perdre’s elements tradicionals.

Dels 67 municipis de les Illes, només 24 han fet els deures. És un 35% del total. 24 més estan en la primera fase dels tràmits, ja que tenen assolida l’aprovació inicial de l’inventari en sessió plenària, però sense haver aconseguit el vistiplau dels consells insulars.

A Mallorca, en pitjor posició hi ha 5 pobles sense catàleg, 4 amb aprovació provisional i 5 més que en corregeixen deficiències. Els darrers que han aconseguit aprovar definitivament l’inventari han estat Alaró i Puigpunyent després de més d’una dècada de gestions.

 

Adaptació als plans territorials

A més, s’incompleix sistemàticament el fet de no haver-se adaptat als plans territorials de cada illa. Dels 53 consistoris de Mallorca, només 11 ho han fet i estan en ordre. Una xifra molt baixa que l’associació per a la Revitalització dels Centres Antics, ARCA, creu que és una negligència que crea inseguretat jurídica.

Exigeixen que almanco s’adopti l’aprovació inicial en el fet d’implicar automàticament la suspensió de llicències en els àmbits afectats. Un fet cabdal perquè no s’esbuquin elements emblemàtics.

 

7 municipis sense Catàleg

Els municipis de les Illes que encara no tenen catàleg de patrimoni, és a dir, que no han elaborat la llista de béns a salvaguardar. A Mallorca, n’hi ha 5 casos: Campos, Capdepera, Estellencs al qual li varen anul·lar i per tant no en té, Sant Llorenç des Cardassar i Selva. A Eivissa hi trobam Sant Josep de sa Talaia i a Menorca, Alaior.

Si ens fixam en els municipis de major població, és a dir, de més de 20 mil habitants, en trobam només 5 a tot l’arxipèlag que han aconseguit l’aprovació definitiva del catàleg de Patrimoni. A Mallorca només ho han aconseguit Marratxí i Inca. A Menorca, Ciutadella i Maó i a Eivissa, Santa Eulàlia des Riu.
Una antiga síquia afecta la nova urbanització de la Colònia de Sant Jordi

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La campanya de vaccinació sense cita prèvia amplia l’horari i arriba a més centres de salut de Menorca

La prova pilot realitzada la setmana passada va presentar un saldo de 379 dosis a residents i desplaçats del sector...

95 dones embarassades han rebut una dosi en el primer dia de vacunació sense cita

Des d'aquest dimecres les dones gestants ja es poden vacunar sense cita prèvia

L’IB-Salut assegura que l’alentiment dels contagis no es trasllada encara als hospitals

En tan sols un mes els ingressos s'han multiplicat per sis. Va ser el dia 16 de juliol quan els...

Confusió entre els veïns de Maó pels nous canvis de circulació al barri de Tanques del Carme

L'Ajuntament vol aconseguir una circulació més fluida modificant el sentit de fins a set carrers