X

Només entre el 10 i el 20% de les hortalisses que venen les grans superfícies de les Balears s’han cultivat a les Illes

La carn de me balear representa un 32% de tota la que es despatxa; el formatge local, un 12% i de tot el vi que venen, només un 9% té Denominació d'Origen

06/05/2020

Només entre el 10 i el 20%25 de les hortalisses que venen les grans superfícies de les Balears s’han cultivat a les Illes

Imatge d'arxiu.

Només entre el 10 i el 20% de les hortalisses que venen les grans superfícies de les Balears s’han cultivat a les Illes, segons un estudi realitzat per Unió de Pagesos a nou hipermercats de diferents municipis de Mallorca per a promoure el consum de producte local i de proximitat. En concret, han analitzat quines hortalisses, fruites, carns, ous, llets, formatges i vins es despatxen als ‘súpers’.

L’hortalissa balear més present en les grans superfícies estudiades és la patata (en 7 supermercats), seguida del tomàquet (6) el pebre i la ceba (4 supermercats). Els percentatges de producte local respecte al total és “molt baix” en les hortalisses, del 10 al 20% respecte al total del producte exposat.

Respecte a les sis fruites estudiades per Unió de Pagesos, només s’ha trobat a les prestatgeries de les grans superfícies visitades maduixa i taronja (2 i 3 supermercats, respectivament) i amb percentatges similars a les hortalisses: 17 i 13,5%, respectivament.

Els pagesos atribueixen aquesta “baixa representació· de les fruites dins les grans superfícies degut a una “menor superfície agrícola dedicada a la producció de fruita respecte a la producció d’hortalissa” i a que “és encara prest per l’inici de la campanya de producció de les fruites amb més representació a Mallorca, com el meló, síndria, albercoc”. Amb tot, insisteixen a dir que “independentment d’això el compromís amb el producte local de les grans superfícies ha de ser major si volem un sector primari fort i que garanteixi preus justos als pagesos de les nostres illes”.

Les mateixes dades de l’estudi indiquen que el sector de la carn balear té molt poc pes en les grans superfícies, si bé alguns supermercats no especifiquen l’origen de les carns que venen a la carnisseria, a diferència del que fan en els productes envasats. A més, durant el mostreig han trobat pollastre anunciat com a producte local, quan l’únic escorxador a Mallorca ha obert el gener d’aquest any i encara no hi ha explotacions amb produccions significatives.

Excloent la carn de pollastre, pels dubtes sobre el seu origen, es vern carn balear, però només de me (32%) i de bou (4,5%) a 4 i 3 supermercats, respectivament.

La representació del producte local en la comercialització d’ous arriba fins al 23% del total de l’exposat a la venda. En 5 dels supermercats estudiats, han trobat ous balears.

Respecte a la llet a Mallorca, la marca local Agama és present en cinc dels hipermercats estudiats, encara que en percentatge és del 5% del total.

El formatge, encapçalat per la denominació Maó, però amb una representació significativa dels formatges mallorquins, esta present en 8 dels supermercats visitats, amb el 12% respecte al total de formatges exposats.

Els vins balears s’han trobat en 7 dels supermercats estudiats, amb un percentatge de presència del 9%, correctament identificats no sols com a producte local, sinó també amb informació de la D.O. de procedència.

Per grans superfícies, Aldi, Lidl, Mercadona i Dia han estat aquells on Unió de Pagesos ha detectat menys producte local. Per contra, Hipercentro, Grupo IFA, Eroski, Alcampo i Carrefour sembla que tenen més varietat de productes mallorquins en les seves prestatgeries.

El sector considera que ara Balears té “l’oportunitat de canviar la situació i donar-li al producte local la importància que realment té tant en l’àmbit econòmic com en el social i l’ambiental”. Per la creixent importància que dóna la societat a consumir productes de proximitat, cal, diuen, fer costat als productors i els productes genuïns i eliminar despeses i contaminació derivada del transport de mercaderies.

L’objectiu de l’estudi d’Unió de Pagesos de Mallorca és, diuen, fomentar el consum de producte local perquè el sector s’acosti “a un preu just”. Per això cal posar en valor la comercialització del producte de proximitat, donar-lo a conèixer al consumidor final i premiar d’alguna manera les grans superfícies que venen productes de Mallorca per a “crear una sana competència entre aquestes superfícies per veure qui ofereix més producte local”.

Les taules de l’estudi d’Unió de Pagesos


PDF: Consultau aquí l’estudi complet d’Unió de Pagesos

06/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris