X
11

Només es concedeixen el 16% de peticions d’asil

La Creu Roja constata un increment de refugiats i sol·licitants de protecció oficial després de la pandèmia

14/06/2023

Només es concedeixen el 16%25 de peticions d’asil

Les dades de refugiats i sol·licitants de protecció internacional s’han disparat després de la pandèmia. El 2020 la Creu Roja en va atendre més de 2.200. Van ser, sobretot, ucraïnesos, però també colombians, veneçolans i peruans, entre d’altres.

La Creu Roja els acompanya durant tot el procés. Primer se’n fa una primera acollida, en què s’avalua el cas personal i se’ls ofereix una cobertura de necessitats bàsiques i urgents. Després se’ls concedeix una plaça d’acollida temporal i se’ls fa un seguiment i acompanyament social mentre fan formacions obligatòries (tallers sobre drets i deures, idioma, gènere, habitatge, salut, etc.) Aquesta fase pot durar 18 mesos (24 en casos de vulnerabilitat especial). I finalment se’ls prepara perquè siguin autònoms. En el moment en què la persona té ingressos per mantenir-se o supera els 18 (o 24) mesos, surt del programa.

Mentrestant se’ls tramita la sol·licitud d’asil, si és el cas. Però des del departament jurídic adverteixen que només el 16% de les sol·licituds acaba amb una resolució positiva. Si la resolució és negativa, perden el permís de residència i treball temporal i se’ls obliga a sortir del país en 15 dies. Creu Roja els dona suport jurídic per presentar recursos, però reconeixen que rarament canvia la resolució.

14/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT