Negocis tancats i grafits a les parets omplen aquesta via, antigament la més rica del centre històric de Palma
Mercedes Fuster despatxa a Joyería Santiago.
21“Hi havia gent que hi passejava només per veure la brillantor dels aparadors”. És un dels records més especials que guarda Mercedes Fuster, una de les tres úniques joieres que queden al carrer de l’Argenteria de Palma. Va comprar la botiga, la Joyería Santiago, fa 40 anys i encara hi manté la decoració d’aquell temps. “Crec que som de les poques que no ha llevat les cadires pels clients, és al que estic acostumada”.
Darrere els vidres, peces artesanals… botonades, perles, “cordoncillos“. Al sostre, artesonats. I a la caixa, unes vendes que han baixat, alhora que ella envellia. Diu que obre per “no estar sola” i creua els dits perquè algú de la família mantengui el negoci obert. “No sé què faran els meus fills. Jo aguant per veure què decideixen”, explica a IB3 Notícies, mentre es queixa de la degradació de la via. “Abans érem 23 joiers i ara… Tot són barreres baixades i botigues que obren i tanquen”.
Mercedes té 76 anys, una mirada viva i una manera curiosa d’interpretar el perquè de tot plegat. “El carrer no té visibilitat. L‘Ajuntament hi podria posar un pas de vianants per facilitar-ne l’accés des de Santa Eulàlia i tornar a deixar entrar fins a Cort o Sant Francesc els autocars de turistes. Ara els deixen per allà… per Baix Murada. I clar, no arriben”.
Intenta aguantar-se,… però al final, entra a matar. “A més, què vols que vengui? Abans, quan entrava una senyora, anava ben arreglada, qualsevol cosa li lluïa… Ara, amb aquests pantalons romputs que duis i mal pentinades, què vols?”….
Davant d’ella, una altra de les poques joieries que queden obertes, la Joyería Cosmos, que ara du la filla de la madona, Selena Tarongí. “Ma mare fa dos anys que està malament i per això he vengut”. Coincideix amb Mercedes que la via està morta. “El carrer està molt deixat. Tanquen tot el centre als cotxes, el transport públic no és l’adequat i els lloguers són molt cars”. De la forma de vestir de les dones no en diu res, de fet ella és jove i el seu aparador més modern, però les vendes, reconeix, no són “per tirar coets”. De llinatge jueu, amb el negoci a l’antic Call, Selena es queixa que ha vist créixer i morir la zona. “Jo he nascut aquí, és una pena”.
Dues dones, dues generacions, dues maneres de veure la vida… i la mateixa oda a la lluentor perduda.