X

Només set municipis regulen la inspecció tècnica d’edificis

Les ITE tenen l'objectiu de garantir la bona conservació i evitar casos com el del local esfondrat a Platja de Palma

07/06/2024

Només set municipis regulen la inspecció tècnica d’edificis

Només set municipis de les Balears regulen la inspecció tècnica d’edificis que la normativa obliga a passar a partir d’una antiguitat concreta. Serveixen per detectar defectes que poden posar en perill tant els ocupants com els vianants i evitar casos com el del local que es va esfondrar a Platja de Palma i va deixar quatre víctimes mortals. La normativa autonòmica del 2017 estableix que qualsevol edifici, sigui quin sigui el seu ús, ha de passar aquesta inspecció als 30 anys i, després, cada renovar-la cada dècada. L’objectiu és garantir un bon estat de conservació, però només set dels 67 ajuntaments han incorporat la llei a les seves ordenances. Això vol dir que s’incompleix sistemàticament i que vigilar la seguretat de l’estructura depèn de la voluntat dels propietaris.

Els municipis que registren les ITE són Palma, Manacor, Marratxí, Inca, Ciutadella, Eivissa i Santa Eulària. La majoria ho fan, però, seguint la llei espanyola, que les obliga als 50 anys, i no la llei balear, més restrictiva. El president del Col·legi d’Administradors de Finques de les Balears, Toni Jaume, assegura que “els ciutadans on s’ha desenvolupat una ordenança, l’han acceptada i el nivell de compliment és molt alt”.

És habitual que s’hi detectin deficiències lleus, com humitats, però sovint també se n’hi troben de greus, que resulten en una inspecció negativa. Mateu Moyá, secretari tècnic del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca, explica que les deficiències greus més habituals són a “columnes de plantes baixes que han estat en contacte amb la humitat del subsòl, forjats i estructures de la darrera planta, que han tengut humitat de la coberta, i elements de la façana (un balcó amb crulls, una persiana degradada…)“. Quan això passa, el propietari té l’obligació d’actuar immediatament.

Segons Jaume, la població cada vegada és més conscient d’aquests riscos: “Els darrers anys, els propietaris s’han mostrat molt més disposats a conservar les edificacions”. El preu de realitzar una ITE és de devers 150 euros per habitatge en les finques de pisos i augmenta per als unifamiliars. Els experts insten els 60 municipis restants a incloure les inspeccions d’edificis a les seves ordenances.

07/06/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT