X

La normativa de la “nova normalitat”: distància d’1,5 metres, mascareta fins que hi hagi vacuna i teletreball

El BOE recull el reial decret llei que s'aplicarà una vegada finalitzi l'estat d'alarma el pròxim 21 de juny

10/06/2020

La normativa de la “nova normalitat”: distància d’1,5 metres, mascareta fins que hi hagi vacuna i teletreball

La platja de Sa Coma, a Mallorca. /CATI CLADERA

21

El BOE recull el reial decret llei que regula l’anomenada “nova normalitat”. Hi estableix l’obligatorietat de dur mascareta i la realització de proves en cas de símptomes “al més aviat sigui possible” i a més redueix la distància de seguretat entre persones a només un metre i mig.


Consulta aquí el Decret Llei de la “nova normalitat” publicat al BOE 

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) d’aquest dimecres recull el reial decret amb les mesures per fer front la pandèmia del coronavirus una vegada finalitzi l’estat d’alarma el pròxim 21 de juny, vigents fins que hi hagi una vacuna o un tractament molt efectiu contra la COVID-19 i l’Executiu declari acabada l’emergència sanitària. Aquestes són algunes de les claus fonamentals del text:

MOBILITAT. No hi ha cap mesura específica per restringir la mobilitat. Així, dia 21 de juny finalitza la sisena i darrera pròrroga de l’estat d’alarma i amb ella les restriccions de moviments entre comunitats. La previsió és que tot Espanya es trobi ja en la fase 3.

TRANSPORT. Segons figura al BOE, als serveis de transport públic de viatgers de competència estatal ferroviària i per carretera que estiguin subjectes a un contracte públic o a obligacions de servei públic “els operadors hauran d’ajustar els nivells d’oferta a l’evolució de la recuperació de la demanda”.

El decret llei inclou també l’obligatorietat per part dels operadors de transport aeri i terrestre interprovincials amb nombre de seient preassignat de conservar la informació de contacte de tots els passatgers fins a un mínim de quatre setmanes després del viatge, per si fos necessari “fer un rastreig dels contactes”.

AENA posarà a disposició de Sanitat els recursos humans, sanitaris i de suport necessaris per garantir el control sanitari de l’entrada de passatgers de vols internacionals, a través d’un conveni de col·laboració amb Sanitat Exterior.

MASCARETA. S’ha de fer servir la mascareta als mitjans de transport aeri i marítim, als autobusos i als trens, així com als transports públics i privats complementaris de viatgers a vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor, si els ocupants del vehicle no conviuen al mateix domicili. El mateix passa als llocs públics o privats –tancats i oberts- si no es pot mantenir la distància física entre persones. La separació que s’ha de mantenir respecte de la resta és d’1 metre i mig. Tal com ja passa ara, estan exempts de fer-ho els menors de sis anys i les persones amb malalties o alguna classe de dependència que impedeixin el seu ús, a més dels casos en què no es pugui dur la mascareta per motius de força major o durant l’esport individual a l’aire lliure.

Incomplir aquesta obligació pot suposar una multa de fins a 100 euros.

AFORAMENT DE BARS, BOTIGUES I OCI. Segons el BOE, és una decisió que hauran de prendre els presidents de les comunitats autònomes. “Correspondrà a l’autoritat de cada comunitat precisar-ho, si creuen que hi ha d’haver alguna limitació de la capacitat de l’establiment, tal com ja passa en la fase 3”. El decret llei recull que les administracions competents s’hauran d’assegurar de “l’adopció de les mesures organitzatives que resultin necessàries per evitar aglomeracions i garantir que clients i treballadors mantenguin la distància de seguretat”.

–  TELETREBALL. Les empreses han d’adoptar mesures per a la reincorporació progressiva de manera presencial als llocs de treball i “la potenciació de l’ús de teletreball” quan sigui possible. A més, el decret ordena a les empreses que disposin els llocs de feina perquè es pugui mantenir una distància de seguretat d’un metre i mig. Si això no és possible, s’ha de disposar de material de protecció adaptat al risc. Els espais hauran de ser netejats i ventilats a més de disposar d’aigua i sabó o gels hidroalcohòlics a disposició dels treballadors.

En aquesta mateixa línia, els responsables han d’organitzar els moments d’entrada i sortida a l’empresa per impedir que als accessos s’originin concentracions de treballadors o de clients que puguin afavorir un contagi. Cap treballador en quarantena per tenir símptomes ha d’anar a la feina.

COL·LEGIS. Al decret llei es fa referència al fet que les administracions educatives han d’assegurar el compliment de “les normes de desinfecció, prevenció i condicionament dels citats centres estableixin” i s’haurà d’assegurar l’adopció de les “mesures organitzatives” perquè no es produeixin aglomeracions i es mantengui la distància de seguretat.

RESIDÈNCIES. Els centres de gent gran hauran d’estar coordinats amb els serveis sanitaris de les comunitats davant la possibilitat que sigui necessari atendre nous casos en persones d’edat avançada, a més de garantir-hi que es compleixin les normes de desinfecció, prevenció i condicionament de les instal·lacions. A més, les residències tenen l’obligació de crear plans de contingència per a la “identificació precoç” de nous casos entre residents i treballadors.

RECINTES ESPORTIUS. El decret autoritza al Consell Superior d’Esports (CSD) pautar les mesures de prevenció quan tornin les lligues professionals de futbol i de bàsquet, “prèvia consulta amb els organitzadors, les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat”. No obstant això, el Govern és partidari d’unificar els protocols en ambdós esports per “garantir l’equitat de la competició”.

PROVES DE DIAGNOSI. Els serveis de salut de les comunitats autònomes “garantiran que, en tots els nivells de l’assistència, i de manera presencial en l’atenció primària de salut, a tot cas sospitós de COVID-19 li faran una prova diagnòstica per PCR o una altra tècnica de diagnosi molecular, al més aviat possible”, segons diu el BOE.

La COVID-19, patologia produïda per la infecció pe virus SARS-COV-2, és una “malaltia de declaració obligatòria urgent”, segons el decret. Això suposa que totes les administracions hauran de “facilitar a l’autoritat de salut pública competent totes les dades necessàries per al seguiment i la vigilància epidemiològica” del virus que es requereixin, “en el format adequat i en el temps oportú, incloses les dades necessàries per identificar la persona”.

La correcta aplicació i vigilància de les mesures correspondrà “als òrgans competents de l’Administració de l’Estat, de les comunitats autònomes i de les entitats locals”. No obstant això, al decret llei figura que el Govern central es reserva la potestat de mantenir la iniciativa a l’hora de prendre accions especials contra el virus “quan així ho requereixin motius d’extraordinària gravetat o urgència”.

El Govern central planteja que aquestes noves normes per fer front a la pandèmia continuïn en vigor fins que es pugui donar per conclosa perquè estigui controlada amb un vaccí o un tractament molt eficaç. Per donar l’emergència per finalitzada, l’Executiu disposarà d’un informe del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries i consultarà a les comunitats autònomes al si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.


Consulta aquí el Decret Llei de la “nova normalitat” publicat al BOE 

10/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT