X

Nou any judicial a les Illes, vells problemes: falten recursos, especialment per a violència de gènere

El magistrat reclama al Ministeri de Justícia, del qual depèn la justícia balear perquè no té les competències transferides, més jutges

29/09/2022

Nou any judicial a les Illes, vells problemes: falten recursos, especialment per a violència de gènere

Aquest dijous s’inaugura l’any judicial a les Balears amb un acte als jutjats de Maó. La renovació del Poder Judicial marcarà aquest curs que tot just comença, però també un altre problema que el sector denuncia des de fa anys: els jutjats de violència sobre la dona estan saturats. A les Illes hi ha tres jutjats exclusius de violència masclista, dos a Palma i un a Eivissa, i n’hi ha quatre més – a Ciutadella, Inca, Maó i Manacor- que poden admetre aquest tipus de casos.

Els treballadors de la Justícia demanen més recursos per resoldre unes denúncies, que moltes vegades requereixen una actuació immediata: detencions, ordres d’allunyament, etc. Creuen que és necessari un jutjat exclusiu més a Palma, on, juntament amb Eivissa, la situació s’agreuja durant la temporada alta turística, quan la població augmenta. “Nosaltres ens encarregam de tots els casos independentment de la nacionalitat de la víctima o de l’agressor i a l’estiu pugen molt com tota la resta de denúncies… Entre un 20 i un 25%”, explica Pablo Rodríguez, delegat de Justícia del sindicat CSIF.

També són delicats els caps de setmana quan justament els jutjats de violència sobre la dona no tenen servei de guàrdia: estan tancats els dissabtes i diumenges, com també ho estan els horabaixes entre setmana. Això fa que els jutjats que sí que estan oberts, es saturin: “Al jutjat de guàrdia li suposa una càrrega de feina extra bastant gran perquè els caps de setmana acostuma a haver-hi més casos de violència masclista”, diu Sabino Aramburu, delegat de Justícia del CSIF a les Pitiüses.

Que els casos de violència masclista no es tractin a jutjats especialitzats també té altres implicacions, com que les instal·lacions no estan preparades per assumir aquest tipus de casos. “Som els funcionaris els que hem d’estar pendents que la víctima i l’agressor no estiguin a un mateix lloc o hi coincideixin, i hem de treure la víctima al carrer perquè s’amagui quan ve l’agressor… I això, a Palma, on se suposa que els jutjats estan millor dotats… A la resta de places, la situació és demencial”, explica Rodríguez.

El president de l’Audiència Provincial de les Balears, Diego Gómez-Reino, assegura que la manca de recursos va més enllà de la necessitats de nous jutjats de violència de gènere i passa també per “més jutjats unipersonals, socials, del contenciós administratiu, a més d’augmentar en un magistrat per secció les plantilles de l’Audiència Provincial”. Una de les claus de l’assumpte, segons Gómez-Reino, és “la falta de jutges” amb una dotació de tot just 5.200 a tot Espanya, mancança que a les Illes encara es fa més palesa amb unes plantilles “clarament insuficients” per atendre, a més, “la càrrega de la població flotant”. El magistrat insisteix a reclamar més jutges al Ministeri de Justícia.

29/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT