X

Nou rècord del preu de la llum: el dissabte més car de la història

Amb aquesta pujada, la llum serà un 8% més cara que el dissabte passat, fa just una setmana

11/12/2021

Nou rècord del preu de la llum: el dissabte més car de la història

El preu de l’electricitat en el mercat majorista ha augmentat aquest dissabte un 15%, arribant així als 239,53 euros el megavat hora (MWh), en el que serà el seu preu més alt de la història per a un dissabte, i el segon més alt en el que va de mes.

Amb aquesta pujada, la llum serà un 8% més cara que el dissabte passat, fa just una setmana, i multiplica per més de sis el valor que va marcar el pool durant el segon dissabte de desembre de l’any anterior (36,27 euros).

A més, el preu de l’electricitat es tornarà a situar per sobre dels 200 euros/MWh, un valor que es va depassar en gairebé el 70% dels dies d’octubre, en el 45% dels dies de novembre i en nou de les onze primeres jornades de desembre.

El preu d’aquest dissabte, dia en què disminueix l’activitat econòmica i la demanda energètica és menor, és el segon preu més alt de desembre, només per darrere dels 247,21 euros/MWh del passat dia un.

Per franges horàries, el preu màxim per a avui es registrarà entre les 18h i les 19h, amb 292 euros/MWh, mentre que el mínim serà de 201,06 euros/MWh entre les 4h i les 5h del matí.
Els preus del mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament en el mercat lliure.

L’escalada de preus que afecta gran part d’Europa es deu, entre altres factors, a l’encariment del gas en els mercats internacionals, que s’empra en les centrals de cicle combinat i que marquen el preu del mercat en la majoria de les hores, i l’augment del preu dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO₂).

11/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris