societat

Nova Central de Coordinació dels casos de COVID-19 d’atenció primària a Mallorca

33 persones fan feina a la Unitat Bàsica de Salut del Molinar

Nova+Central+de+Coordinaci%C3%B3+dels+casos+de+COVID-19+d%27atenci%C3%B3+prim%C3%A0ria+a+Mallorca

La majoria de pacients de COVID-19 a les Illes no estan ingressats als hospitals, sinó que reben un seguiment mèdic des de ca seva. Davant l’augment de positius, aquesta setmana s’ha creat una nova central de coordinació a la Unitat Bàsica de Salut del Molinar per gestionar tots aquests casos a Mallorca.

La prioritat és evitar l’ingrés als hospitals dels casos lleus de coronavirus. Per això, des del centre de coordinació fan cada dia un seguiment telefònic a uns 500 pacients de COVID-19 que estan a ca seva. Pels pacients que necessiten una atenció mèdica presencial, hi envien als domicilis les anomenades UVACs (Unitats Volants d’Atenció Primària). L’activitat assistencial habitual de la Unitat Bàsica de Salut del Molinar s’ha hagut de traslladar cap al Centre de Salut del Coll den Rabassa, ja que tot l’equipament sanitari es dedica a fer aquest seguiment.

Al nou Centre d’Atenció COVID-19 d’atenció primària hi fan feina 33 persones. El seu primer contacte amb els pacients comença per fer els tests de coronavirus. Cada dia reben una llista de proves que s’han de realitzar.

En funció del cas, es valora si la persona pot anar a un dels tres punts de recollida de mostres que s’ha habilitat, o si envien al seu domicili les anomenades UVACs, les Unitats Volants d’Atenció al Coronavirus. De 24 a 48 hores després, se’n coneixen els resultats.

“Cridam a tothom qui hagi fet la prova. Si és negatiu, li ho comunicam, i al positiu el posam en seguiment. Això vol dir que controlam dia a dia com es troba. Ho feim per telèfon, i en cas que es trobi pitjor utilitzam les UVACs per anar al domicili”, explica Carlos Raduán, subdirector d’Atenció Primària a les Illes

Si el pacient empitjora, la UVAC valora un possible ingrés hospitalari. Ara mateix, hi ha onze unitats volants a Mallorca. Fins ara, tota aquesta tasca es coordinava des del centre de salut de Son Pizà. Però davant l’augment de casos, l’espai va quedar petit.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La comunitat educativa ja treballa en un ‘pla de retorn a la presencialitat’ per al curs que ve

L'objectiu és que estigui enllestit a finals de juny perquè els centres es puguin preparar durant el mes de juliol

51.482 professionals sanitaris infectats des de l’inici de la pandèmia

La xifra total de positius acumulats arriba als 238.564, dels quals 2.951 han estat diagnosticats en la darrera setmana

Les escoles d’arts comencen a reprendre la seva activitat

N'hi ha que han notat una davallada del nombre d'alumnes després del confinament

Veïnats de Maioris reclamen la dimissió del Govern central

Han exigit previsió davant d'una potencial segona onada de contagis per la Covid-19