societat

Nova Central de Coordinació dels casos de COVID-19 d’atenció primària a Mallorca

33 persones fan feina a la Unitat Bàsica de Salut del Molinar

Nova+Central+de+Coordinaci%C3%B3+dels+casos+de+COVID-19+d%27atenci%C3%B3+prim%C3%A0ria+a+Mallorca

La majoria de pacients de COVID-19 a les Illes no estan ingressats als hospitals, sinó que reben un seguiment mèdic des de ca seva. Davant l’augment de positius, aquesta setmana s’ha creat una nova central de coordinació a la Unitat Bàsica de Salut del Molinar per gestionar tots aquests casos a Mallorca.

La prioritat és evitar l’ingrés als hospitals dels casos lleus de coronavirus. Per això, des del centre de coordinació fan cada dia un seguiment telefònic a uns 500 pacients de COVID-19 que estan a ca seva. Pels pacients que necessiten una atenció mèdica presencial, hi envien als domicilis les anomenades UVACs (Unitats Volants d’Atenció Primària). L’activitat assistencial habitual de la Unitat Bàsica de Salut del Molinar s’ha hagut de traslladar cap al Centre de Salut del Coll den Rabassa, ja que tot l’equipament sanitari es dedica a fer aquest seguiment.

Al nou Centre d’Atenció COVID-19 d’atenció primària hi fan feina 33 persones. El seu primer contacte amb els pacients comença per fer els tests de coronavirus. Cada dia reben una llista de proves que s’han de realitzar.

En funció del cas, es valora si la persona pot anar a un dels tres punts de recollida de mostres que s’ha habilitat, o si envien al seu domicili les anomenades UVACs, les Unitats Volants d’Atenció al Coronavirus. De 24 a 48 hores després, se’n coneixen els resultats.

“Cridam a tothom qui hagi fet la prova. Si és negatiu, li ho comunicam, i al positiu el posam en seguiment. Això vol dir que controlam dia a dia com es troba. Ho feim per telèfon, i en cas que es trobi pitjor utilitzam les UVACs per anar al domicili”, explica Carlos Raduán, subdirector d’Atenció Primària a les Illes

Si el pacient empitjora, la UVAC valora un possible ingrés hospitalari. Ara mateix, hi ha onze unitats volants a Mallorca. Fins ara, tota aquesta tasca es coordinava des del centre de salut de Son Pizà. Però davant l’augment de casos, l’espai va quedar petit.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Presó provisional sense fiança per a la dona que va matar presumptament la seva parella a Manacor

La jutgessa inicialment ha imputat a la detinguda un delicte d'homicidi

Un home sofreix una intoxicació lleu per inhalació de fum, després d’incendiar-se el seu pis a Palma

El succés ha ocorregut devers les 16h, quan s'ha produït un foc a la cuina d'un habitatge al carrer Francesco...

Els veïns de Maó accepten la decisió de suspendre la celebració dels actes de les Festes

Hi ha qui considera que es podrien dur a terme alguns actes amb totes les mesures de prevenció

Calvià tanca algunes de les platges que superaven els límits de capacitat permesos

Els accessos que s'han tancat han estat els de les platges de Buguenvíl·lia, Cala Comtessa, Illetes balneari i Illetes militar