espanya

Nova oportunitat per la llei de despenalització de l’eutanàsia

Espanya seria el quart país europeu en fer-ho

Nova+oportunitat+per+la+llei+de+despenalitzaci%C3%B3+de+l%27eutan%C3%A0sia

Per tercera vegada en dos anys, el Congrés dels Diputats aprovà dimarts iniciar el procés de tramitació per despenalitzar-la.

És una proposició de llei del Partit Socialista, la qual permetria a Espanya ser el quart país europeu en fer-ho. Des de la medicina de cures pal·liatives, tot i reconèixer la necessitat de donar resposta al dret a una mort digna, reclamen un accés igualitari als tractaments pal·liatius, i això requereix més formació per al personal i recursos.

Catalina Rosselló és la presidenta d‘ILLESPAL, la Societat Balear de Cures Pal·liatives: “Som els primers que estam devora el patiment i que creiem que també era necessari, però abans és necessari garantir aquest accés a tots els pal·liatius, que no és una llei bàsica sinó que depèn de cada comunitat. Encara no és real que la gent pugui accedir als tractaments específics dels pal·liatius”.

“Fa uns dos anys que me varen detectar el càncer i ha arribat a un punt que, maldament estigui molt bé aquí perquè les metgesses i les enfermeres són encantadores, però també vull tenir dret a prendre una decisió al final dels meus dies”, explica  Sebastià Jiménez, pacient de cures pal·liatives.

La presidenta del Comitè de Bioètica de l’Assitència Primària, Sílvia Vega, també opina sobre aquesta llei de l’eutanàsia i afirma que “s’ha convertit en una necessitat, sobretot després de veure aquests casos tan dramàtics i que acaben afectant les vides de les persones i de les seves famílies. Dins el respecte a totes les opinions, pensar com se farà això, que sigui molt garantista, que estiguin molts clars els requisits i sobretot que al final sigui un respecte a l’autonomia de la persona”.

Associacions com l’Institut Balear de la Família es mostren contràries a la proposició de llei i no descarten mobilitzacions. Mónica Gumá, Presidenta de l’Institut assegura que el fet de llegislar sobre l’eutanàsia sense haver llegislat abans sobre una llei que contempli les cures pal·liatives per pal·liar el sofriment dels malalts terminals és una “irresponsabilitat política”.

Una comissió de control i avaluació pluridisciplinària autonòmica seria la responsable de controlar el procés previ a la mort i el posterior.

El pacient ha de ser major d’edat i tenir “plena capacitat d’obrar”.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El nombre de morts per coronavirus repunta a Espanya després de quatre dies consecutius de baixades

El Comitè de Gestió de la crisi ho atribueix als casos no comptabilitzats en cap de setmana i asseguren que...

Dilluns tornen a la feina els treballadors no essencials

El Govern aprova el decret que permetrà incorporar aturats i immigrants per pal·liar la falta de mà d'obra al camp

El Govern central impulsarà tests massius de manera imminent a hospitals i residències

Sanitat demana a les Comunitats Autònomes un llistat d'infraestructures per acollir-hi pacients asimptomàtics amb coronavirus

El govern espanyol reparteix un milió de test a les comunitats autònomes: 18.000 a Balears

Aquests tests ràpids que es fan amb sang s'utilitzaran com a complement de les proves PCR que són les més...