X

Obertament Balears vol lluitar contra els estigmes mentals desde les aules

Proposa al Govern que els professors parlin de salut mental amb els alumnes, perquè en prenguin consciència

03/04/2018

Obertament Balears vol lluitar contra els estigmes mentals desde les aules

17

El programa Obertament Balears, contra els estigmes de les malalties mentals, compleix el seu primer any de vida i ho fa amb un balanç molt positiu. Organitzat per Tres Salut Mental (que aglutina les entitats Gira-Sol, la Fundació Es Garrover i l’Estel de Llevant), aquesta iniciativa pretén lluitar contra els perjudicis que encara envolten aquests tipus de dolències. Ho fa amb l’ajuda dels anomenats activistes, persones que pateixen algun tipus de trastorn mental, que es troben en fase de recuperació i que, a través de xerrades, exposant la seva història, fan una feina molt important de conscienciació social.

El pròxim repte, les escoles

Per al pròxim curs escolar, Obertament Balears vol introduir als centres educatius de les Illes el programa” Whats Up… Com vas de salut mental?“, per sensibilitzar els més joves. Un programa que ja es duu a terme a altres indrets de l‘Estat, com per exemple Catalunya, on els mateixos professors parlen de salut mental, de manera transversal, a diferents assignatures. Ho fan al curs de tercer d’ESO, quan els alumnes tenen tretze o catorze anys, edat en la qual broten alguns dels trastorns. La Conselleria d’Educació ja té la proposta, i ara ha de contestar si és possible començar a aplicar-la el curs que ve.

La coordinadora de Tres Salut Mental, Pilar Ponce, insisteix en la importància de sensibilitzar la població perquè, diu, els temes de salut mental afecten tothom. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada quatre persones pot patir al llarg de la seva vida un problema d’aquestes característiques. “Tots tenim algun familiar, algun conegut, un amic, un veïnat, que ha viscut, o viu, una depressió, una ansietat, un trastorn alimentari… Per tant, no està tan enfora, és una qüestió de tots. Tots en som responsables”, assegura Ponce.

Actualment, el projecte Obertament Balears compta amb la col·laboració de set activistes. Una d’elles és Cristina Picó, qui considera que “les persones que tenen, tenim, un problema de salut mental ens hem de donar a conèixer i mostrar que tenim una vida normalitzada, ja que existeixen perjudicis”. “Des que som activista, he compartit la meva història de vida a diferents sectors i estic molt contenta perquè hi veig resultats. La gent reacciona i és més empàtica”.

Formant futurs activistes

Tres Salut Mental forma els activistes, els prepara per donar les xerrades a diferents col·lectius (sanitaris, a mitjans de comunicació…). Als mesos de maig i juny torna a engegar els cursos. Es faran cada dissabte al matí, a la Fundació Es Garrover d’Inca. Són de franc, per a majors de 18 anys.

03/04/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT