Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
El Govern qüestiona el funcionament que proposa aquest organisme perquè "alguns punts excedeixen de les seves competències"
el director de l'Oficina Anticorrupció, Jaime Far, en una imatge d'arxiu.
18L’Oficina Anticorrupció -una de les fites incloses als Acords pel Canvi– continua paralitzada un any i mig després d’aprovar-se la Llei 16/2016 , que regulava la seva creació. El projecte de reglament, encomanat al seu director, Jaime Far, ha estat esmenat de manera contundent pel propi Govern a través d’un informe signat per la directora de l’Advocacia de la Comunitat, Lourdes Aguiló.
En un escrit presentat al Parlament ha mostrat les seves reticències amb bona part de l’articulat i ha arribat a la conclusió que amb aquest reglament, l’Oficina s’excedeix de les seves competències. Davant aquesta situació, Far ha reconegut aquest dimecres en comissió sentir-se desconcertat pel que ha de fer amb aquest reglament: “Si jo retiro el reglament per presentar un altre… Jo ja no sé què haig de presentar”, va dir referint-se a la poca concreció de les esmenes presentades pel Consell Consultiu. L’informe del Govern en canvi, segons reconeix Far, “és més constructiu”.
El Govern se suma així al Consell Consultiu i a la Sindicatura de Comptes, que també han presentat al·legacions similars al reglament de funcionament de l’Oficina Anticorrupció. L’executiu manté que la llei “dona a l’Oficina Anticorrupció unes potestats de consultoria, orientació i difusió de la prevenció”. Aquest reglament però -segons els serveis jurídics del Govern- “sembla atorgar-li competències en matèria de gestió d’ètica, i transparència, així com investigadores que excedeixen les competències que li atorga la llei per la qual es va crear”. Critica, per exemple, que s’inclogui un règim sancionador, (sense tenir emparament legal per ser-hi) ; que es reguli el concepte de “càrrec públic”, anant més enllà del que diu la pròpia llei, o que pretengui accedir a informació bancària de les persones que tengui en el punt de mira, i fins i tot, ordenar decomissos.
L’Advocacia de la comunitat proposa també canviar “l’àrea de recerca” per la d”‘investigació i inspecció”. Així mateix, creu que l’Oficina no s’ha de considerar un òrgan de suport en investigacions judicials (tal com s’inclou a l’actual reglament) i que només col·labori amb l’autoritat judicial “quan sigui necessari”. Els inspectors, a més, “no haurien de poder obrir diligències”, si no “aixecar actes quan es detectin incidències”. Així mateix, els serveis jurídics del govern recorden que els treballadors de l’Oficina Anticorrupció no poden emetre “resolucions”, sino “informes raonats”. L’Advocacia també critica que l’Oficina envaeix competències que no són pròpies pel que fa a participació ciutadana. I per últim, s’atorga drets que no li corresponen quan s’apropia de recursos econòmics, com sancions, taxes, romanents de crèdits o llegats, per al seu propi finançament.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina