mallorca

Les màfies que lloguen pisos ocupats: viure sense aigua i llum, perquè no hi ha res més

Centenars d'infrahabitatges i pisos de bancs abandonats de Pere Garau, la Soledat i Son Gotleu, entre molts altres, completen la foto de la crisi de l'habitatge a Palma


Centenars d’edificis a la ciutat de Palma estan ocupats però d’una manera silenciosa. No són els habitatges que criden l’atenció per la brutícia i l’incivisme dels okupes. Són finques propietat dels bancs on viu gent sense aigua o llum, però que paga, això sí, a les màfies. El barri de Pere Garau n’és un exemple.

Aquest edifici del carrer Benet Pons i Fàbregues va quedar a mig fer durant la crisi de 2008, però els pisos tanmateix han estat habitats. Els mateixos okupes han barrat la porta principal.

El mateix han fet en aquesta casa ocupada del carrer Joan Bauçà. Un veïnada fa comptes del nombre de cases ocupades en aquesta zona, on hi ha infrahabitatges com aquest que generen constants problemes de brutor i renous a veïnats.

Gent sense cases, cases sense gent, i l’administració “no regula una llei d’expropiació directa sobre els solars i edificis que estan abandonats ni fan complir la normativa ni la llei”, diu Nael Falo, de la Plataforma veïnal “Flipau amb Pere Garau”. 

Però hi ha un altre tipus d’ocupació, els edificis buits que són dels bancs.

“És cert que se podria fer un esforç per part de les entitats, en general, d’estar una mica més pendents dels immobles que gestionen, però hem d’entendre que no és el seu negoci”, explica l’advocat Matias Barón.

Com aquest que aquest pis que és propietat d’un banc i que des de fa anys hi viu gent, sense aigua corrent, però que no dona problemes. Concorda amb el perfil de la major part d’habitatges okupats a ciutats com Palma.

“Se sap que hi ha màfies organitzades que coneixen quins pisos s’ha adjudicat una entitat financera, per després fer un pont al subministre elèctric i d’aigua i llogar-ho entre cometes a gent desesperada que necessita un immoble”, diu Matias Baron.

Agradi o no, l’ocupació tolerada de pisos és una solució per a moltes famílies que no es poden permetre res millor.


Precinten un edifici del carrer Manacor de Palma amb ocupes a dins
Penes d’11 anys de presó per als ocupes que varen extorsionar un promotor a Palma
Desallotgen ocupes de l’edifici que es va incendiar dissabte a Palma

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Així és el supercongelador on es guarden les vacunes contra la Covid

Les dosis expiraven a l'octubre, però el Ministeri de Sanitat i els fabricants han esbrinat que es poden allargar tres...

Una dona, ferida greu després de caure d’una alçada de 12 metres al Salt des Freu

La víctima ha estat traslladada en ambulància fins a l'Hospital Universitari de Son Espases i s'ha activat el codi Politrauma

Èxit en la primera fira de la cervesa artesana de Can Picafort

La localitat ha estat també l'espai escollit perquè els jutges tastin algunes de les cerveses que participen a la sisena...

Exitosa fira de les oportunitats a Felanitx

Els venedors que hi han participat han aprofitat per treure tot l'stock pendent de vendre a l'estiu