X

Pacte històric de la Unió Europea per a superar la crisi del coronavirus

Espanya rebrà 140.000 milions d'euros del fons, d'aquests un poc més de la meitat, 72.700 milions, seran en ajudes directes

21/07/2020

Pacte històric de la Unió Europea per a superar la crisi del coronavirus

Els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea han tancat aquesta matinada l’acord que permetrà posar en marxa un fons de recuperació de l’economia, després de la pandèmia de coronavirus. Seran 750.000 milions d’euros, finançats amb l’emissió de deute comú. Es tracta d’un paquet econòmic d’envergadura sense precedents a la Unió Europea i que molts han qualificat d’històric. Espanya rebrà 140.000 milions d’aquest fons.

El president  del Consell Europeu, Charles Michel, es mostrava molt satisfet. “És un bon acord, és un acord fort i és l’acord adequat per a Europa en aquest moment” ha declarat després que els 27 caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea hagin tancat de matinada, i després de quatre dies d’intenses negociacions, un acord per posar en marxa un fons de recuperació de 750.000 milions d’euros, finançat amb l’emissió de deute comú, i un pressupost d’1,074 bilions d’euros per al període 2021-2027. Un acord històric. Ha estat el qualificatiu més repetit.

El president de França,Emmanuel Macron, ha detacat que “les conclusions d’aquesta cimera són veritablement històriques.”

Dels 750.000 milions del fons de recuperació, 390.000 seran en ajudes directes, 110.000 milions manco que la proposta inicial de la Comissió. Per altra banda, la partida que es repartirà en préstecs augmenta de 250.000 fins als 360.000 milions d’euros. És el resultat de les concessions en els autodenominats “frugals”, liderats pel primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, que han aconseguit retallar el volum d’ajudes directes i un major control, a més de mantenir-hi els seus descomptes en la contribució al pressupost comunitari. “Al final, estic molt feliç que el que Holanda paga a Europa es corregeixi pel creixement econòmic i la inflació” ha destacat Rutte.

L’acord suposa una important injecció per a Espanya que rebrà 140.000 milions d’euros del fons, més de l’11% del PIB nacional. D’aquests un poc més de la meitat, 72.700 milions, seran en ajudes directes.

Pel que fa a la Política Agrícola Comuna, el nou pressupost de la Unió retalla la seva partida en un 10 per cent, però reforça els fons regionals i les ajudes i les mesures per al desenvolupament rural. Sánchez ja ha demanat compareixer en el Congrés dels diputats per a informar del resultat del Consell.

21/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT