societat

Els pagesos rebran ajudes per arrabassar els ametllers vells afectats per la Xylella

D'aquí a 15 dies, els agricultors ja podran començar a fer la sol·licitud per arrancar els arbres malalts i fer noves plantacions d'ametler i garrover


D’aquí a 15 dies s’obri el termini perquè els pagesos puguin demanar ajuts per arrabassar els ametllers vells, afectats en bona part per la xilel·la fastidiosa, i tornar a sembrar varietats més resistents o garrovers. És una de les mesures incloses al pla de reestructuració del sector de les fruites seques que es finançarà amb els fons europeus Next Generation. És de fet, el primer projecte que es farà a les Balears amb aquest doblers habilitats per Brussel·les per superar la crisi de la Covid-19.

La Comissió Europea demana a les Balears que escurcin el temps entre que es detecta un positiu per xilel·la i se n’elimina l’exemplar afectat. Ara mateix es torben entre 30 i 40 dies

Andreu Juan, Cap de Servei d’Agricultura a la Conselleria, explica que la normativa diu que s’ha de fer de manera immediata, però que a la realitat es torba més, perquè primer s’ha de fer un procediment administratiu, s’ha de notificar al propietari si és positiu, s’ha d’esperar a l’eliminació de l’arbre, etc. Tot un seguit de passes que retarden el procés.

És l’únic emperò que ha posat la Comissió Europea a la contenció que es fa a les Balears d’aquesta plaga. Anualment, Europa audita el control que es fa a la comunitat del bacteri que afecta 35 espècies. La principal, l‘ametler. Un 40% dels positius s’han detectat entre aquests arbres. En els darrers anys ha passat d’ocupar 20 mil hectàrees a ocupar-ne només 14 mil.

Amb l’objectiu de no perdre superfície de producció, el pla de reestructuració del sector dels fruits secs posarà a l’abast dels agricultors els primers 2,6 milions d’euros dels fons europeus Next Generation. Aquests doblers han d’anar destinats a arrancar els arbres afectats i a fer noves plantacions, amb noves varietats més resistents.

Toni Sans, agricultor, recorda quan a les finques de Mallorca se sembraven ametlers, sense saber que hi havia xil·lela. Aquest estiu però, han hagut d’arrabassar 4 ametlers que en presentaven símptomes. Per aquest motiu, Sans considera positiva l’arribada d’aquestes ajudes per eliminar aquest arbres i poder eradicar així el bacteri.

D’aquí a 15 dies, els agricultors ja podran començar a fer la sol·licitud per fer noves plantacions d’ametler i garrover.


Una guia per a reconèixer la Xylella
La xylella entrà a Mallorca l’any 1993 i ha infectat un milió d’ametlers
Detectada la Xylella Fastidiosa a 24 espècies vegetals de les Balears

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

La segona jornada de vaga del servei de recollida de fems a Menorca omple de brutícia els carrers de Maó

Els piquets han impedit que els operaris sortissin a fer feina i, com ja va passar divendres, tan sols s'ha...

La renovada seu de l’Ateneu de Maó inaugura el curs acadèmic amb la presència dels seus darrers 5 expresidents

Tots han fet un repàs de la seva trajectòria al capdavant de la societat i han posat en valor la feina de...

Molts ciutadans no fan cas la recomanació de no treure el fems al carrer

Mentrestant, els piquets de Comissions Obreres continuen a la nau de FCC de Maó per evitar l'inici del servei de...

Primera nit de l’art a Ses Salines amb èxit de participació

S'ofereix una àmplia varietat de propostes artístiques i espectacles de diferents tipus fins a les 23.30 del vespre