X

Palma aprova modificar els usos de les galeries de la plaça Major i comprarà els locals privats

El regidor d'Urbanisme i Habitatge ha explicat que se'ls donarà un ús sociocultural i amb possibles equipaments comercials

12/12/2023

Palma aprova modificar els usos de les galeries de la plaça Major i comprarà els locals privats

Les galeries de la plaça Major de Palma avui dimarts.

La Gerència d’Urbanisme de l’Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dimarts per unanimitat una modificació puntual del Pla General (PGOU) amb l’objectiu de canviar la qualificació urbanística de les galeries de la plaça Major i que passin a tenir un ús sociocultural i amb possibilitat d’equipaments comercials. “Serà el projecte tractor de la ciutat. Es rescata un cadàver urbà del centre emblemàtic de Palma i la seva rehabilitació és l’objectiu prioritari del batle, Jaime Martínez”.

Així ho ha explicat aquest dimarts el regidor d’Urbanisme, Habitatge i Projectes Estratègics de Cort, Óscar Fidalgo, en la roda de premsa posterior a la Gerència d’Urbanisme, en la qual ha explicat que s’iniciarà un procés de negociació amb els locals privats de les galeries que estan a la planta -1 de la plaça Major perquè passin a ser de domini públic, i que si no s’aconsegueix, “es posarà en marxa l’expropiació i passaran a ser de domini públic” i que s’acompanyarà d’un informe preceptiu del Consell de Mallorca.

Una vegada es publiqui la modificació puntual del Pla General en el Butlletí Oficial de les Balears (BOIB), transcorreran 30 dies d’informació pública i després es procedirà a la seva aprovació en el ple municipal. Posteriorment, s’iniciarà un concurs d’idees durant dos mesos per a treure “al més aviat possible” la licitació del projecte d’obres.

Així mateix, Fidalgo ha indicat que la modificació del canvi d’ús de les galeries és “absolutament necessària” i que s’estava preparant des del 2021. Tots els grups polítics en la Gerència han votat a favor. En aquesta línia, el regidor ha subratllat que la rehabilitació de les galeries i la transformació de la plaça Major és “un dels objectius prioritaris” de l’equip de govern i que confia que es pugui accelerar “perquè sigui una realitat com més aviat millor”.

D’altra banda, es preveu que la resta de les plantes, -2, -3 i -4, siguin qualificades —com ja estava previst anteriorment en la Gerència d’Urbanisme i estava disposat des de l’any 2021— com a zona d’infraestructures, amb ús principal d’aparcaments, tant d’ús públic, com a privat. Quant a la possibilitat d’obrir el supermercat que es troba actualment tancat a les galeries, Fidalgo no l’ha descartat; però ha assenyalat que el Consistori té “un projecte molt més ambiciós que el que hi hagi un supermercat”.

En concret, ha fet referència a un centre d’interpretació de la ciutat, que sigui compatible amb usos comercials per a dinamitzar la planta -1 de la plaça Major i “fer una cosa digna de la ciutat”. Així mateix, plantegen un espai actualitzat, modern i que afegeixi elements patrimonials històrics importants, valorant-los, i que “llueixin el patrimoni extraordinari que té Palma”, ha declarat Fidalgo. En aquesta línia, ha posat l’accent que el procés de transformació no sols té a veure amb la superfície de la plaça Major i de les galeries subterrànies, sinó també amb els accessos a aquesta. D’aquesta manera, s’inclou la Costa del Teatre, les escales des de la Rambla i l’accés des de Sindicat, entre d’altres.

En relació amb les obres que es faran en la superfície de la plaça, el regidor ha explicat que hi haurà un concurs d’idees, però que, en qualsevol cas, serà transitable. També ha anunciat que espera que hi hagi presència vegetal. Quant als terminis, el regidor ha assenyalat que “posar una pedra aquí, sent optimistes, serà a final de l’any que ve”, si es fan les coses “sense cap demora”. Igualment, confia que la transformació de la plaça Major estigui llesta aquesta legislatura.

12/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris