política

Palma gestionarà 463 milions d’euros l’any que ve, un 6% més gràcies als romanents

El batle, José, Hila ha destacat com a segona font important d'ingressos una operació de crèdit per valor de 23 milions d'euros


La Junta de Govern de l’Ajuntament de Palma ha aprovat els pressupostos municipals per al 2021 que ascendeixen a 463 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment de 26 milions (un 6%) gràcies principalment a la possibilitat d’incorporar més de 18 milions d’euros procedents els romanents.

El batle de Palma, José Hila, ha destacat en roda de premsa aquest dilluns la possibilitat d’emprar els romanents que generen l’increment pressupostari per a atendre l'”emergència social” derivada de la pandèmia. Hila ha ressaltat l’increment de la despesa social en més de 8,5 milions d’euros fins a un total de 65 milions respecte a l’exercici anterior.

El batle ha afirmat que la bona gestió dels darrers anys han permès en un “moment complicat” oferir uns comptes per fer front a la crisi. Segons Hila, que ha estat acompanyat pel regidor d’Hisenda, Innovació i Funció Pública, Adrián García, l’any vinent també serà un any complex pel que els comptes de 2021 no podien ser “uns pressupostos de retallades” i ha subratllat que per sisè any consecutiu l’IBI segueix sense incrementar-se. En aquest sentit, la previsió és que els ingressos propis caiguin en uns 14 milions d’euros, compensats amb els romanents i el deute municipal.

A més de l’ús dels romanents, Hila ha destacat com a segona font important d’ingressos una operació de crèdit per valor de 23 milions d’euros. En aquest sentit, ha assenyalat, es preveu acabar el 2021 amb un deute de 207 milions d’euros i continuar disminuint-lo.

Hila ha explicat que les empreses públiques gestionaran globalment un pressupost de 133 milions d’euros, 15 milions menys que l’exercici passat. Segons ha dit, aquest descens, tot i que es mantenen les aportacions del Consistori, es deu al descens del nombre d’usuaris. A més, segons ha afirmat, si en 2021 es necessita la intervenció o el rescat per a mantenir l’ocupació, es farà.

El batle ha posat l’accent principalment a les partides derivades de la pandèmia, com l’increment de més d’un milió d’euros del pressupost de l’Institut Municipal d’Esports per a manteniment i desinfecció d’instal·lacions, així com la neteja i la desinfecció de col·legis i edificis municipals. Les partides Covid, ha assenyalat, sumen en total d’uns 3,2 milions d’euros.

En el capítol d’inversions, Hila ha destacat els 4,7 milions en Esports per a millores en camps de futbol municipals i els tres milions d’euros de l’Edusi Pla Litoral de Ponent destinats a iniciar les obres en s’Aigua Dolça. Per part seva, el departament de Mobilitat Sostenible incrementa el seu pressupost en 800.000 euros.

En concret, per àrees, Seguretat Ciutadana s’emporta el 18,7 per cent dels pressupostos (86,7 milions d’euros); a Economia, Hisenda i Innovació correspon el 13,5 per cent del total (62,3 milions d’euros); i a Infraestructures i Accessibilitat, el 12 per cent (55,4 milions d’euros).

D’altra banda, Hila ha destacat que per segon any consecutiu s’ha congelat la taxa de residus i que els establiments d’hostaleria podran continuar utilitzant places d’aparcament per a instal·lar terrasses, com fins ara.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Company qualifica les ajudes econòmiques anunciades per Armengol de ‘decorat’

El líder dels populars considera que el Govern autonòmic té la capacitat de destinar més pressupost per ajudar els sectors...

El PP demana més vacunes al govern central

Segons el president dels populars, Biel Company, les Illes són la comunitat que en rep manco dosis

Calvià aprova un pressupost de 98 milions d’euros per a l’any 2021

Un dels projectes destacats per aquest any és una promoció de 99 habitatges públics que es farà a Santa Ponça

El Govern assegura que les Illes encara tenen capacitat d’ampliació de llits d’UCI

Aquest dijous s'han reunit amb els màxims responsables dels hospitals públics de les Balears