cultura

La pandèmia acaba amb la revista musical Rockdelux

Fundada el 1986, havia celebrat 35 anys el passat mes de novembre, amb un número especial de 200 pàgines

El primer i el darrer número de la revista


El que no han pogut les crisis econòmiques del 1993 i del 2008,  ho ha pogut el coronavirus. Rockdelux, la revista emblemàtica de la música a Espanya, ha anunciat aquest dilluns que deixa d’editar-se. Més de 35 anys després del seu primer número, la capçalera, que sempre s’ha mantigut al marge dels grans grups editorals, no ha pogut superar els problemes econòmics que travessava i la crisi sanitària n’ha estat el cop de gràcia.

 

En una editorial publicada al seu web, i en la qual descarten una versió digital de la revista, Rockdelux argumenta que “la crisi generalitzada que viu la premsa impresa des de fa temps” havia fet que una “petita editorial” com la seva es mantingués gràcies a la “venda a quioscs (cada cop més escasos)” i a “ingressos en publicitat”, un equilibri que du anys “esquerdant-se”. Tot fins la “bufetada brutal” de la panèmia.

Els fundadors de la revista -Santi Carrillo, Juan Cervera i Francesc Vaz- fan balanç en aquest editorial de les fites aconseguides en aquests 35 anys. És el cas de la fundació d’altres revistes -Factory i Dancedelux-, unes de les primeres en oferir CD’s, la direcció artística del festival BAM o haver estat assessors del Primavera Sound. En els gairebé 400 números de la revista, han signat les seves pàgines escriptors/crítics com Ricardo Aldarondo, Kiko Amat, Jordi Bianciotto, Quim Casas, Nando Cruz, Eduardo Guillot o Víctor Lenore.

 

Missatges de comiat a les xarxes

Infinitats de periodistes o personalitats de la cultura com els músics mallorquins Joe Crepúsculo i Joan Vich Montaner, les bandes Nosoträsh i Triángulo de amor bizarro, Sr. Chinarro, els dibuixants Mauro Entrialgo i Javier Rodríguez, o el director de cinema Juan Antonio Bayona han lamentat el tancament a les xarxes socials pocs minuts després de l’anunci.

El número de maig de 2020, el de l’epíleg de la revista, reuneix a 55 col·laboradors, que s’acomiaden amb una guia amb discs, sèries, pel·lícules, còmics, videojocs o llibres. Recomenacions per fer front al confinament que ha acabat amb la revista.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Una dotzena d’espais culturals s’obrin a Menorca per celebrar el Dia Mundial del Turisme

El jaciment Torre d'en Galmés ofereix una recreació històrica aquest diumenge i dilluns

Menorca se suma al Literanit

El Claustre del Museu de Menorca va acollir ahir dissabte una trobada literària amb escriptors de poesia, prosa i narrativa

El lingüista Juan Carlos Moreno reivindica a Menorca la necessitat de fer visibles les llengües minoritàries

Ha estat el conferenciant convidat pel Dia Europeu de les Llengües que s'ha celebrat aquest divendres a l'institut Joan Ramis...

Cordèlia, metateatre per entendre les relacions de poder dins les arts escèniques

Aquest diumenge hi ha una nova oportunitat per gaudir d'aquesta obra de Joan Gomila al Teatre Principal de Palma