X

Els experts avisen: “La pandèmia suposarà un retrocés en la lluita contra el VIH”

Insten a prendre la mateixa estratègia de resposta contra la covid com la realització de tests o rastrejos de contacte per a aplicar-la a la lluita contra la sida

01/12/2020

Els experts avisen: “La pandèmia suposarà un retrocés en la lluita contra el VIH”

Infants i dones de l'orfandat de rehabilitació per a malalts de sida 'Maiti Nepal'encenen ciris pel Dia Mundial de la lluita contra la sida. A Katmandú, Nepal. / EFE

La pandèmia del coronavirus provocarà “una probable reculada” en la lluita contra el VIH pel “sever efecte” que està deixant en els serveis sanitaris i en la prevenció del virus de la sida, segons adverteixen els experts.

En el Dia Mundial de la Sida, el Grup d’Estudi de la Sida (GeSIDA) de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (Seimc), indica aquest dilluns que, si bé aquests efectes no es coneixeran de forma més concreta fins a l’any vinent, un estudi internacional constata la reducció de proves diagnòstiques de VIH.

L’estudi citat per GeSIDA, realitzat entre serveis sanitaris i de prevenció de 34 països europeus, entre ells Espanya, entre els passats mesos de març i agost, mostra que el 95% dels enquestats va dir haver realitzat proves a menys de la meitat del nombre esperat de persones durant els primers mesos de la pandèmia.

Tendència que va continuar, encara que en menor grau, durant l’estiu, quan les mesures per a fer front al coronavirus eren menys estrictes en la majoria dels països, explica GeSIDA en un comunicat.

Amb la segona ona i les noves restriccions de mobilitat establertes, els experts creuen que la situació “pot ser similar” a la de llavors.

I és que “en infeccions cròniques com el VIH, el diagnòstic i el tractament retardats poden tenir conseqüències a llarg termini” no sols per als pacients sinó també per als avanços globals aconseguits contra el virus, segons el president de GeSIDA, Esteban Martínez.

Per això, aquest grup d’experts insisteix a “no abaixar la guàrdia” perquè si cada any a Espanya es comptabilitzen 3.500 nous diagnòstics de casos del virus de la sida, “l’efecte del coronavirus pot propiciar que creixin en els pròxims mesos”.

On Espanya “més necessitava millorar” abans de la pandèmia era en el diagnòstic per a aconseguir els objectius marcats de ONUSIDA del 90-90-90: 90% de la població amb infecció pel VIH diagnosticada; d’ells, el 90% en tractament antiretroviral, i d’aquests últims, el 90% amb càrrega viral suprimida.

En aquest sentit, indica que segons el darrer informe elaborat pel Centre Nacional d’Epidemiologia de l’Institut de Salut Carles III, gairebé un 87% de les persones el virus coneixeria el seu diagnòstic, la qual cosa deixa un 13% de persones que no saben que tenen la infecció.

De les persones que viuen amb VIH i coneixen el seu diagnòstic, un 93% estan en teràpia antiretroviral i un 90% d’aquestes tindrien càrrega viral suprimida, amb el que en aquests dos objectius s’haurien aconseguit.

GeSIDA posa l’accent que és “important” garantir que la resposta a altres malalties infeccioses no es vegi compromesa per la pandèmia del coronavirus i insta a prendre com a exemple l’estratègia de resposta enfront de la COVID-19 en qüestions com la realització de test o rastrejos de contacte per a aplicar-la a la lluita contra el VIH.

01/12/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris