X

Paraulògic: el joc viral que escampa el català per les xarxes

Es tracta d'un web molt senzill que el 23 de desembre superava els 50.000 jugadors

24/12/2021

Paraulògic: el joc viral que escampa el català per les xarxes

El Paraulògic és un joc en línia. Ni tan sols és una aplicació, basta buscar-ho a Google, clicar al primer enllaç, i a jugar. Totalment intuïtiu, pot ser en aquesta senzillesa es trobi una de les claus del seu èxit. Apareixen set lletres a la pantalla, s’ha de formar el màxim nombre de paraules possible combinant-les entre elles.

El 22 de desembre superava els 50.000 jugadors en un dia i tot Twitter catalanoparlant el té en boca.

“Jo abans del Paraulògic era una iaia normal… d’aquelles que van al bingo i es poleixen la pensió. Ara és llevar-me i buscar les putes parauletes de forma obsessiva, hostimeta…”, piula una tal iaia Sunsión.

“Li he ensenyat al meu pare el Paraulògic i en una hora m’ha trobat 80 paraules”, anuncia el bernat. També en l’àmbit familiar, però menys festiva, indi sospira: “Espero que al paraulògic trobeu les paraules d’afecte que no us han dit mai els vostres pares”.

Però què és aquest joc i com es juga? Les normes estableixen que les lletres es poden repetir, que la lletra del mig, de color vermell, ha d’aparèixer en totes les paraules i que aquestes han de tenir un mínim de 3 lletres. Dels verbs només s’admeten els infinitius, els noms i adjectius les formes masculina i femenina però no els plurals. No s’admeten noms propis; només paraules que figurin al Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC).

El joc està inspirat en l’Spelling Bee del New York Times. Hi ha un fet que crida l’atenció: en el món virtual estem acostumats a una gran quantitat d’estímuls, a canviar constantment de tema, de color, de nivell, de pantalla… tot el contrari del Paraulògic. Cada dia hi ha les mateixes set lletres per a tothom. Ni més ni menys. No hi ha un rellotge que cronometri el temps, ni rànquings oficials. Es juga per jugar, perquè enganxa, perquè és divertit sense pretensions, sense voler ser espectacular.

Una de les conseqüències que sigui tan accessible és que ha engrescat a persones de totes les generacions, des de nadius digitals de pocs anys fins a pares i avis. Per exemple, un individu que es fa dir Puig i a la biografia es defineix com “aprenent de docent”, explica: “Quan retes a la classe de 4t, dient que tu n’has fet 62 aquest matí esmorzant. Resultat: treball cooperatiu en petits grups autogestionats que puntualment compartint-ho amb la classe. Rècord en 71 paraules!”.

El Paraulògic és una iniciativa de RodaMots, un butlletí multixarxa que va començar l’any 1999 i que envia un breu missatge electrònic diari, “Cada dia un mot”, a totes les persones que s’hi subscriuen. El missatge conté una paraula o expressió de la llengua catalana, amb el seu significat. En el fons, la intenció de difondre i refrescar el vocabulari català és la mateixa, però ara han experimentat amb el format de joc, que permet també veure les definicions de les paraules clicant-hi a sobre.

Perquè en més d’una ocasió els jugadors encerten una paraula per sort, sense saber ben bé que significa. “No mentiu, quan us quedeu sense idees també poseu combinacions aleatòries al paraulògic per si de cas trobeu un mot del s.XIX“, admet públicament Sanahuja. “Sabeu què és més efectiu que anar provant combinacions de lletres random al Paraulògic? Llegir literatura en català”, etziba una tal Ojeda.

24/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris