societat

Les morts perinatals i neonatals: quan el cor de l’infant que esperes ja no batega

Malén i David han passat per aquesta dolorosa experiència dues vegades: a les 9 setmanes de gestació i, per segon pic, als vuit mesos i mig d'embaràs


Avui, Dia internacional de les Morts Perinatals i Neonatals, un grup de pares que han viscut aquesta dolorosa experiència han organitzat un acte a sa Pobla per donar-li visibilitat. Consideren que és un tema tabú a la societat.

Malén Gomila i David Fernández han passat per aquesta dolorosa experiència dues vegades: a les 9 setmanes de gestació i, per segon pic, als vuit mesos i mig d’embaràs. La darrera vegada va ser al juny. Malén explica que va ser molt dur haver de tenir la nina sabent que ja no era viva.

Per intentar suportar el dolor, Malén i David es posaren en contacte amb n’Iria Sanz. Ella és psicòloga i va viure dos avortaments el mateix any a les 8 i 10 setmanes. El 2019 va posar en marxa “Estels del Cel”, un grup de suport per pares que han passat per això. Primer es reunien físicament a Palma i ara ho fan de manera virtual per la Covid-19, fet que els ha permès arribar a progenitors que viuen a la Península.

A les 8 del capvespre, faran un acte davant l’Ajuntament de sa Pobla. Projectaran un vídeo en què volen fer reflexionar la societat sobre allò que és millor no dir als pares que han passat per això i allò que sí que poden dir per ajudar.

Aprofiten la jornada per reclamar a les administracions que ells, els pares, també puguin demanar una baixa de paternitat quan pateixen la mort dels seus nadons després de les 20 setmanes d’embaràs. A més, reclamen agilitzar tràmits administratius quan mor un nadò.

A les Balears, hi ha prop de 6 morts perinatals per cada 1.000 nascuts, segons les darreres dades de l’INE, un punt per damunt de la mitjana nacional.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Un pelicà jove viu des de dissabte a l’albufera des Grau

És la primera vegada que un exemplar d'aquesta espècie tan estranya en aquestes latituds, passa uns dies pescant a Menorca

L’Ajuntament de Ciutadella pagarà prop de 600.000 euros al Club Voleibol Ciutadella

El consistori haurà d'abonar els 60.000 euros anuals compromesos pel govern del PP i que l'administració va deixar de pagar...