X

El Parlament Europeu rebutja la polèmica reforma de la llei de drets d’autor

La nova llei obliga a les plataformes digitals supervisar que els continguts que els usuaris hi comparteixen no infringeixen normes de copyright

05/07/2018

El Parlament Europeu rebutja la polèmica reforma de la llei de drets d’autor

16

El ple del Parlament Europeu ha rebutjat avui dijous la nova normativa europea sobre drets d’autor, sobre la qual havia sorgit una rellevant polèmica perquè, entre altres coses, obliga a les plataformes digitals com Wikipedia, Google, Youtube o Facebook supervisar que els continguts que els usuaris hi comparteixen no infringeixen normes de copyright. En la pràctica, l’Eurocambra ha tombat el text aprovat el passat 20 de juny per la comissió d’Assumptes Jurídics i, per tant, ha bloquejat l’inici de les negociacions amb el Consell de la UE, la institució que representa als estats membres.

En concret, 278 eurodiputats han votat a favor de començar les negociacions amb els països, mentre que 318 s’han oposat i 31 s’han abstingut. Els eurodiputats han de pactar ara una nova postura negociadora, que serà debatuda i sotmesa a votació en el ple que tindrà lloc al setembre.

 

Campanya contundent contra la normativa

Durant els dies previs a la votació s’ha expandit per les xarxes socials una forta crítica a les noves regles sota l’etiqueta #saveYourInternet, que s’ha centrat en dos articles concrets de la norma, l’11 i el 13. Aquest darrer obligaria a les plataformes digitals a controlar que els continguts que comparteixen els usuaris no infringeixen drets d’autor. En concret, exigia que els “proveïdors de serveis de la societat de la informació” prenguin les “mesures adequades i proporcionades” per garantir “el correcte funcionament dels acords aconseguits amb els titulars de drets per a l’ús de les seves obres”.

El text afegia després que, quan no existeixin tals acords, les plataformes digitals han de prendre també les mesures “adequades i proporcionades” per garantir “que no es comparteixin ni estiguin disponibles aquelles obres o treballs que puguin infringir els drets d’autor”, mentre que aquelles que no ho facin han de continuar disponibles.

D’altra banda, l’article 11 de la directiva atorga als mitjans de comunicació a reclamar compensacions a aquelles plataformes digitals en les quals es comparteixin els seus articles o fragments dels mateixos, amb l’objectiu que els editors de notícies puguin obtenir una remuneració “justa i proporcionada”. Seria, per tant, d’un dret renunciable que els eurodiputats volen que s’estengui durant 20 anys des de la data de publicació de l’article. En aquest punt existia una important diferència amb la postura dels estats membres, ja que ells advoquen per limitar aquest dret a 1 any.

05/07/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT