La consellera de Salut reconeix que les Urgències "estan molt pressionades", amb mig miler de pacients al dia a l'Hospital de Son Espases, segons sindicats
Imatge captada per sindicats sanitaris denunciant la saturació de les Urgències de Son Espases.
14La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha reconegut que l’atenció a les urgències dels centres sanitaris de les Balears tenen “molta pressió”. Als Berenars Sociosanitaris d’Europa Press, la responsable autonòmica ha justificat la situació per l’arribada de població flotant i l’augment de casos COVID. “Tenim més de 300 professionals sanitaris positius, un centenar dels quals són infermeres i uns 70 metges, que no van a fer feina. Això, d’entrada, impacta. Per altra banda, l’atenció a urgències té molta pressió, perquè es duplica o triplica el nombre d’habitants a cada illa. Inevitablement, les urgències se’n veuen afectades”, ha dit Gómez, que ha asseverat que no sap “com explicar” a la població, que “moltes vegades el metge no hi és perquè és positiu”. “La sensació que tenc és que és el meu problema, però no podem fugir de la realitat. La pandèmia afecta directament els professionals”, ha recalcat.
Situació complicada que ratifica Miguel Lázaro, president del Sindicat de Metges de les Illes (Simebal), que es queixa, però, de manca de previsió. “Jo no puc controlar que plogui, però sí que puc controlar el fet de tenir un paraigua, recursos humans. No és acceptable que, amb el que tots pronosticàvem, avui dia falti personal d’infermeria”, ha denunciat Lázaro en una entrevista al programa Al Dia d’IB3 Ràdio.
Un dels casos més greus es viu a Son Espases. El Sindicat de Tècnics d’Infermeria, SAE, assegura que dimecres al vespre hi havia 147 pacients a urgències i 54 persones pendents de pujar a planta. Segons el mateix hospital, a les 10 de la nit hi havia 26 pacients que esperaven un llit. Els sindicats diuen que algunes persones fa tres o quatre dies que es troben en aquesta situació. El problema, asseguren, és la manca d’espai, els 40 llits que romanen tancats i l’activitat a les sales d’operacions. De fet, els tècnics denuncien que ara mateix a l’UCI només hi ha 4 places disponibles per si hi hagués una urgència. Unes xifres, diuen, inadmissibles. A més, expliquen que a la zona de covid hi ha 14 pacients, la meitat dels quals espera per pujar a planta. “Tenim 40 pacients a urgències pendents d’un llit. El cas més significatiu és el d’una dona de 80 anys que fa 50 hores que n’espera un. No hi ha llista a hospitalització, tenim més de 40 llits tancats per manca de personal”, ha declarat Eva Maria Mestre, delegada de SAE a Son Espases.
500 pacients al dia a Urgències
Per la seva banda, la direcció de l’hospital ha afirmat a IB3 Notícies que, per fer front en aquesta manca de personal, s’ha reforçat la plantilla amb 7 auxiliars d’infermeria. El problema, assegura el centre, és que hi ha una mitjana de 500 urgències diàries, una xifra superior al que és habitual en aquesta època de l’any, agreujada per la setena onada de la pandèmia, que obliga a ingressar més pacients i redueix el nombre de llits disponibles.
Dimecres al matí, les urgències eren plenes, amb la majoria de pacients cansats. “No hi ha infermeres suficients, no hi ha metges. Han passat el meu home d’un lloc a l’altre, d’una cadira a una llitera, i així… Ara és a una habitació sense aire condicionat i molt poca ventilació. La gent està molt junta, també m’ho ha confirmat una infermera, que m’ha demanat que, per favor, posàs una reclamació per deixar-ne constància. I, per descomptat que ho he fet, he dit que no hi ha mans, que està saturat”, ha explicat una pacient. “Al costat del meu home, hi ha un jove que s’ha romput una cama i fa més de 24 hores que espera que l’operin. Li han dit que no ho faran ni avui ni demà, perquè no hi ha sales d’operacions suficients”, ha afegit.
S’ha de dir que no tots els casos són iguals, depenen del moment i de la patologia. “Ens han tractat molt bé, excel·lent, molt ràpid. No hem estat a urgències més de mitja hora per un esquinç”, explicava un altre pacient. Això sí, els acompanyants han d’esperar fora perquè dins urgències no hi caben.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular