Ciència i tecnologia

Pedro Duque: “Es trigarà temps a comprovar si les primeres vacunes de la Covid-19 funcionen”

El ministre ha assegurat que a Espanya hi ha molts bons equips científics que poden desenvolupar vacunes i ha dit que trobar-ne una contra aquesta malaltia suposaria un gran prestigi per a la ciència espanyola

El ministre de Ciència i Innovació del govern espanyol, Pedro Duque


El ministre de Ciència i Innovació del govern espanyol, Pedro Duque, ha estat entrevistat avui al programa “Balears fa ciència” d’IB3 Ràdio i ha parlat de la situació de la Covid-19 i dels avenços en matèria d’investigació que s’estan fent en aquest terreny a Espanya.

Pel que fa a la producció de vacunes, Duque ha dit que és possible que hi hagi aviat vacunes en fase experimental, però que serà important tenir molts projectes a desenvolupar al mateix temps, ja que ha reconegut que “es trigarà temps a comprovar si les primeres funcionen”.

El ministre ha assegurat que a Espanya hi ha molts bons equips científics que poden desenvolupar vacunes i ha dit que trobar-ne una contra aquesta malaltia suposaria un gran prestigi per a la ciència espanyola. Duque ha anunciat que, de fet, ja s’han produït importants resultats provisionals que podrien derivar en un projecte de vacuna que acabi en dosis per a les persones. “Esperem que això arribi aviat”, ha afirmat.

A l’entrevista, el ministre també ha explicat que s’està provant un programa d’innovació en CDTI per reconvertir una fàbrica de vacunes veterinàries, perquè sigui capaç de produir vacunes humanes. Ara mateix hi ha 6 o 7 tipus de vacunes i cada una requereix un tipus diferent de fàbrica.

Sobre la necessitat d’apostar per la ciència, Pedro Duque ha dit que no fer-ne cas suposa ignorar la veritat i ha afegit que, “com més tenguem en compte les veritats que la ciència proporciona a les decisions polítiques, millor ens anirà”.

El ministre de Ciència i Innovació ha parlat del model productiu a Balears i sobre la necessitat de diversificació. Duque ha assegurat que en el sector del turisme també es pot fer innovació i presentar una oferta diferenciada. “A Balears farem un projecte pilot d’incorporació dels investigadors sanitaris, als quals ajudarem des de l’Estat amb els canvis normatius necessaris. L’objectiu és retornar l’esforç al teixit productiu, afavorint els instruments de competitivitat i transferència de tecnologia. Volem que les empreses facin innovació”, ha dit.

Mirant el futur, en l’escenari d’una possible aparició d’una nova pandèmia, Pedro Duque ha dit que Espanya està preparada i que s’ha d’emprar la qualitat del teixit investigador mèdic i biotecnològic per millorar el sistema de resposta. “Posarem en marxa un programa de medicina personalitzada, que és on està la punta de la ciència ara”.


Escolta aquí l’entrevista completa.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Dimiteix Antoni Quetglas, el director del Centre Oceanogràfic de les Illes

La Institució també viu una crisi en l'àmbit nacional. Anuncien una injecció de 4,5 milions i nomenen director nou.

Un ‘anell de foc’ dona la benvinguda a l’estiu

L'eclipsi anular s'ha pogut observar des de 14 països, sobretot a l'Àfrica central i a part d'Àsia

El Govern està a punt d’enllestir l’avantprojecte de la Llei de la Ciència

L'executiu autonòmic té previst presentar-lo pròximament amb la idea que serveixi de base per un pacte polític, social i econòmic...