X

Pedro Sánchez: “L’independentisme català no és terrorisme”

El president del Govern central ha afirmat que la llei d'amnistia és "valenta, reparadora i constitucional"

01/02/2024

Redacció

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dijous el text actual sobre l’amnistia perquè és una llei “valenta, reparadora i constitucional” que ha de sortir així del Parlament, i perquè està convençut del fet que amb ella serien amnistiats tots els independentistes catalans “perquè no són terroristes”. Sánchez s’ha referit per primera vegada públicament al rebuig del ple del Congrés a la llei d’amnistia pels vots en contra de Junts, a la roda de premsa que ha ofert al final de la reunió extraordinària del Consell Europeu que s’ha celebrat a Brussel·les.

“Com tothom sap, l’independentisme català no és terrorisme. No ho és, i per tant amb aquest projecte de llei jo n’estic convençut, i així al final ho conclouran els tribunals, que estaran tots els independentistes catalans amnistiats perquè no són terroristes”, ha augurat. Sánchez no ha mostrat la disposició a acceptar alguna de les modificacions que encara planteja Junts, i després de destacar l’ampli suport que ha tingut al Parlament, ha destacat tres virtuts del text que ara ha tornat a la comissió de Justícia del Congrés.

Així, el president ha dit que és una llei “valenta” perquè busca el retrobament total, i és també “reparadora i constitucional”. “L’objectiu fonamental és que del Congrés surti així, igual de valenta, reparadora i amb les garanties jurídiques perquè pugui ser aplicada. Aquesta és la posició del Govern d’Espanya“, ha postil·lat Sánchez.

Negociació

Quan els periodistes li han plantejat al president si això suposa que tanca la possibilitat d’acceptar els canvis que demana Junts, Sánchez ha explicat que una negociació no s’ha de mesurar per qui cedeix o no perquè al final tots han cedit per aconseguir el text actual. “La clau és mantenir la temprança i la fermesa. La temprança pel que fa a la contenció per intentar arribar a un acord i també la fermesa de saber que tot el que hem avançat fins ara, fins i tot per a aquest partit polític que ha votat a favor quatre vegades d’aquest projecte de llei d’amnistia, és prou rigorós i sòlid per obtenir l’objectiu que ens havíem marcat”, ha explicat.

Davant la possibilitat que estigui en risc la legislatura, ha recordat que ell mai no ha amagat que seria difícil i ha destacat que més complexa va ser l’anterior, amb una pandèmia, una guerra a Ucraïna, la crisi inflacionista i un volcà. “És força clar que els únics capaços de governar i gestionar aquesta complexitat som nosaltres”, ha afirmat el president del Govern central, que ha criticat a l’oposició per no posar sobre la taula cap alternativa. Quan ho fan, ha dit, és “per posar-se a tremolar”, com la il·legalització de partits, l’empresonament i un 155 permanent.

Generositat

Per Sánchez, després de l’esforç “de generositat, de diàleg i d’acord” que s’ha fet per diversos partits, ha arribat el moment de fer un pas transcendent per a la democràcia. Ha insistit en el seu argument: “Amb el projecte de llei que tenim ara mateix, l’independentisme, que no consider terrorisme, serà amnistiat, i, per tant, podrem superar totes les causes judicials i les conseqüències judicials d’errors que ells també van cometre”.

Sánchez ha fet una reflexió sobre el que ha passat a Catalunya des del 2017 per assegurar que el seu Govern ha intentat resoldre una crisi constitucional i territorial que va heretar mitjançant el diàleg, la negociació i l’acord. A això ha dit que hi van contribuir els indults, que ha recordat que van provocar els mateixos atacs de l’oposició que els que llança ara, però han facilitat la convivència, i això creu que contribueix l’actual llei d’amnistia, a la qual ha qualificat de “pas definitiu”.

Una mesura que ha subratllat que compta amb un ampli consens a la societat catalana perquè està preparada per “el retrobament total”. “Com he dit moltes vegades, la normalització total de Catalunya no arribarà de la nit al dia, però la meva voluntat de normalitzar la situació a Catalunya és total”, ha insistit.

01/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris