X

Pegasus: una eina per perseguir criminals o un instrument d’espionatge massiu?

Aquesta nova investigació se suma a les nombroses denúncies sobre la utilització il·legítima i il·legal del programari

02/05/2022

Pegasus: una eina per perseguir criminals o un instrument d’espionatge massiu?


La Moncloa assegura que els mòbils de Pedro Sánchez i Margarita Robles han estat infectats amb Pegasus

Ara fa dues setmanes, Citizen Lab, un laboratori multidisciplinar de la universitat de Toronto enfocat en la investigació, desenvolupament de la informació i comunicació en matèria de tecnlogia, drets humans i seguretat global, denunciava, amb el suport d’Amnistia Internacional, l’espionatge de més de 60 telèfons de polítics i activistes independentistes catalans. Aquesta revelació va aixecar molta polseguera en les relacions entre el govern central i Esquerra Republicana, un dels socis parlamentaris clau del Govern de Pedro Sánchez.

Aquesta investigació se suma a les nombroses denúncies sobre la utilització il·legítima i il·legal de Pegasus, des que en juliol de 2021 després d’una friltració de dades que va deixar al descobert almenys 50.000 números de telèfon de tot el món havien estat infectats am aquest spyware. Segons l’empresa tecnològica d’origen israelià desenvolupadora del programa Pegasus és una potent eina per perseguir criminals i terrorisme, per la qual cosa només es ven a agències estatals i governs. Malgrat tot, segons investigacions realitzades per CItizen Lab, Acces Now, Amnistia Internacional o Forbidden Stories, hi ha nombrosos documents que posen de manifest que Pegasus és un potent instrument d’espionatge i vigilància massiu que ha estat utilitzat per intentar silencia periodistes, atacar activistes i perseguir dissidents.

Què és Pegasus i com funciona?

Pegasus és un software espia dissenyat per l’empresa israeliana NSO Group que permet accedir a tots els telèfons mòbils espiats, tant als textos com a les fotografies, i fins i tot encendre la càmera i el micròfon, tot proporcionant vigilància a temps real.  Aquesta tecnologia, que només es ven a organismes públics (serveis d’intel·ligència, ejèrcits, policies) ha estat utilitzada per diversos governs, entre ells l’espanyol, que la va adquirir a mitjans de la passada dècada. Segons El País, es va comprar per 6 milions d’euros amb la finalitat de ser utilitzada a l’estranger i no a l’estat espanyol.

És legal?

Ho és, sempre que es demani autorització prèvia al Tribunal Suprem, tal com indica la Llei de control Judicial Previ de l’any 2002. Cal demanar al Magistrat del Tribunal Suprem competent, conforme a la Llei Orgànica del Poder Judicial, autorització per a l’adopció de mesures que afecten a la inviolabilitat del domicili i al secret de les comunicacions, sempre que les mesures siguin necessàries per al compliment de les funcions assignades. Una vegada notificades al jutge les mesures que se li demanen, els fets que les motiven i la identitat de les persones afectades, el magistrat tendrà 72 hores per decidir si autoritza o no l’espionatge. Alguns països, com els Estats Units, han inclòs l’empresa desenvolupadora del software espia en la seva llista negra de companyies prohibides, ja que la consideren una amenaça per a la seguretat nacional.

02/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris