X

Reclamen més boies d’amarrament a la platja de Formentor o tornar al lliure fondeig sobre l’arena

La Justícia desestima el recurs dels Navegants del Nord de Mallorca contra la licitació a la península formenterenca de la gestió d'amarraments ecològics

30/06/2024

Reclamen més boies d’amarrament a la platja de Formentor o tornar al lliure fondeig sobre l’arena

Platja de Formentor amb la badia de Pollença de fons

62

L’Associació de Navegants del Nord de Mallorca, integrada dins els de la Mediterrània (ADN), es reunirà el proper dijous amb el conseller de la mar, Juan Manuel Lafuente, per exposar-li el seu malestar davant el manteniment d’un camp de boies de 82 punts d’amarrament sense àncora, “insuficients”, a la platja de Formentor, “l’únic arenal de la badia pollencina”, en paraules del membre de la junta d’ambdues entitats, Lorenzo Pons. De fet, les associacions citades ja han remès al departament públic amb competència marítima una carta en què igualment expressen la seva decepció pel que consideren una línia continuista amb la gestió en aquest àmbit “basada en la limitació” de l’anterior govern de l’esquerra.

“N’hi podria haver 300 o 400 [de boies] per poder-hi anar [a la platja de Formentor] sense passar pena de no trobar-ne cap o de trobar la darrera a 500 metres de la vorera de manera que es fa molt complicat arribar-hi amb amb els nins”, exposa Pons, que lamenta que si tiren l’àncora sobre l’arena “encara que vegis que hi ha lloc i que no molestaràs ningú” el vigilant contractat per Ports IB els demani que l’aixequin. El Decret per la protecció de la posidònia estableix l’amarrament preferent a una boia i, en qualsevol cas, el possible desplaçament de l’ancora sobre l’arena no ha de suposar un risc sobre les praderies d’aquesta herba marina. S’afegeix que el 90% dels associats (147 en total) són “propietaris de llaüts i llanxes de set o vuit metres d’eslora” que, reivindica, no haurien de ser vists com un perill per les praderies de posidònia. En aquest sentit s’insisteix en al·ludir a la prova del visor SignA de l’Institut Geogràfic Nacional en comparar imatges aèries del litoral corresponents al 1956 amb el present: “Veim que la posidònia està perfecta, com fa 70 anys, a diferència de la que hi ha davant emissaris d’aigua residual com el del Port de Pollença i Ciutat Jardí“.

Recurs contra licitació a Formentor

L’Associació de Navegants del Nord de Mallorca va presentar recurs contra l’adjudicació pública de la gestió del camp de boies de Formentor amb l’argument que, d’acord amb el decret de posidònia , el gestor ha de ser l’administració pública. Els jutjats però han barrat el pas a la iniciativa judicial perquè en no haver pres part del concurs no considera els recorrents part legitimada.

Requerit per la rèplica a les crítiques dels navegants, un portaveu de la Conselleria del Mar ha informat que a l’espera de reunir-se amb ells, s’estimen més no pronunciar-se.

A les Illes hi ha vuit camps de boies amb 256 places en total que el Govern esperava augmentar aquest estiu en altres 171 a través de cinc camps nous. Finalment però, la tramitació s’ha complicat i s’haurà d’esperar a l’any que ve. Així mateix, el Ministeri de Transició Ecològica està redactant els projectes de 10 camps de boies més, set a Eivissa i tres a Mallorca. Hi ha la previsió que entrin en funcionament l’any que ve però el Govern de les Illes Balears desconfia del termini. Tota vegada estiguinoperatius els 23 punts de fondeig, s’haurà donat compliment al que estipula el decret de posidònia.

30/06/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT