Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

Per què acostuma a fer més fred de nit amb anticicló i sol que amb borrasques?

Segurament qualque pic haureu dit o sentit a dir allò de “vestir per capes”, normalment associat a dies de primavera o tardor, quan podem tenir una mica de tot dins un mateix dia, i que tants mals de cap ens sol donar. Però aquesta sensació també la podem experimentar, i molt, en dies de calma anticiclònica. Per què? Vos ho cont.

Primer de tot és necessari entendre mínimament com funciona una borrasca i un anticicló. Si bé a les baixes pressions l’aire sol tenir tendència a ascendir des de la superfície, amb els anticiclons passa a la inversa. Com bé diu la mateixa paraula ALTA pressió, l’aire exerceix molta pressió contra la superfície, pesa més, i per tant, literalment, s’esclafa contra terra (o mar).

Clar, el que passa és que, si fa poc vent i no hi ha interacció d’un flux de vent marítim, no hi ha cap efecte moderador de temperatura ni que desorganitzi el refredament nocturn per irradiació, i n’augmenta l’efecte de continentalitat. A més, durant els vespres, i aquí és on volia arribar, aquest aire que es refreda i pesa més, es dirigeix cap a les zones més baixes, on l’aire fred s’acumula ben arran de terra (amb formació de boires o rosada, si hi ha humitat a bastament).

De fet, ocasionalment, podem arribar veure mínimes més baixes al pla de St. Jordi, es Raiguer o a Campos que, per exemple, a la Serra de Son Torrella. Aquest efecte el coneixem com a inversió tèrmica, i tot i que és típic dels anticiclons, no passa sempre que en tenim un.

Tot això, però, canvia i molt durant les hores centrals del dia. Quan el sol escalfa la superfície terrestre, aquest mateix aire estancat s’encalenteix més ràpidament que si hi hagués vent (fàcilment amb característiques marítimes, essent illes) i, per tant, les temperatures poden pujar més, i es genera el que deim una gran “amplitud tèrmica”, amb importants oscil·lacions de temperatura dia-nit. No seria, en aquest sentit, cap barbaritat tenir -1ºC de mínima a les 7 del dematí a Binissalem (gelada), per posar un exemple i, després, a les 14 h, tenir-ne 18.

Així que ja sabeu, quan ens sentiu parlar d’anticicló fora dels mesos d’estiu, preparau un parell de capes de roba, ja que probablement les haureu de menester.

Dani Capó

Comentaris:

(*) Camps obligatoris