Segur que la majoria de vosaltres heu escoltat més d’un pic, darrerament, que hi està plovent i molt, a la Península. De fet, aquesta aigua està essent importantíssima per a ells, perquè arrossegaven una sequera important. Més de 650 litres sumen ja en el que va de març a bandes com Grazalema, a Andalusia, i prop de 300 a moltes altres bandes de l’oest peninsular. Què passa? Que duim tota una sèrie de dies en què les baixes pressions estan molt estàtiques al voltant de les Açores (efectivament, a les Açores no hi ha només anticicló), i tot això provoca una autèntica desfilada de fronts que estan regant, de manera molt decidida, bandes on hi havia, certament, molta manca d’aigua.
Ara bé, per què els fronts, essent tan actius, no arriben a deixar-nos més que qualque brusca a les Illes? La clau està en el relleu. Aquests fronts estan obligats a travessar la Península, un territori molt, molt complex orogràficament i amb moltes elevacions; algunes, amb altituds màximes superiors als 3.000 metres. Tot això el que fa és exprimir de manera forçada aquests niguls i que, gran part de l’aigua que contenen, precipiti. Recordem el paral·lelisme clàssic: imaginau-vos una esponja de dutxa ben carregada d’aigua. Si l’agafau amb les mans, segurament gotejarà, però, si la feis xocar contra una paret (muntanya), l’aigua caurà molt més decididament i, després de l’impacte, ja no gotejarà gaire més. És el que passa en aquest cas.
Clar, hi ha vegades que la mar Mediterrània ajuda a recarregar d’humitat aquests fronts desgastats, però per això necessitam una mar calenta. A finals d’hivern i principis de primavera, la mar és freda (13-15 ºC) i, per tant, no comptam amb aquest factor. El resultat: més de 600 litres a zones elevades d’Andalusia durant el mes de març, mentre que aquí –a més de vent– el registre màxim són 35 litres (que tampoc no és poc), a Menorca.
Definitivament, la configuració zonal de depressions atlàntiques mai no ha estat i mai no serà la principal font de precipitació per a les nostres illes, però, tot i així, i fins que ens arribi una situació més favorable, bo serà el que caigui. Per sort, les plogudes dels darrers mesos han vengut molt bé al camp i, amb els embassaments, per exemple, al 70%, ens podem permetre seguir sumant tira tira.