X

Perdem ovelles: el nombre d’exemplars baixa a raó d’un 5% cada any

La crisi s'explica per la baixada en el consum de carn de me: el Govern impulsa una campanya per capgirar-ho

14/03/2024

Perdem ovelles: el nombre d’exemplars baixa a raó d’un 5%25 cada any

El nombre d’ovelles baixa de manera continuada: un 5% cada any des del 2021. “A les Illes, consumim 1,7 quilos de carn de me a l’any, a la resta de l’Estat, un 1,7; són xifres molt baixes”, ha dit el director general d’Agricultura, Fernando Fernández.

Per tal d’estimular-ne el consum, el Govern acaba de llançar una campanya. “Que les panades de Pasqua siguin amb me de les Illes”, demanen l’Administració i els productors: “Si no, la cosa anirà minvant i minvant fins que en desapareguin les guardes, els costos s’han disparat”, explica Jerònima Bonafè, presidenta de les Cooperatives Agroalimentàries.

Produir s’ha encarit i el producte que entra de fora rebenta els preus. El me, per exemple de Nova Zelanda, val la meitat que el mallorquí perquè el govern d’allà en subvenciona l’exportació. Bona part dels productor, davant aquest escenari, demanen un segell propi i unificat per al me balear, i el Govern s’hi ha compromès sota la base de supervisar l’engreix dels animals fets aquí. Perquè aquí el me hi viu bé i fa alhora un benefici mediambiental.

Per la seva banda, els productors de me ecològic  no volen una marca unificada. “Volem que es defensi una producció a base de pastures amb un gran benefici ambiental i de salud. Uns altres aposten per importar pinso i exportar mens als països àrabs”. El me “és un animal que no competeix amb l’humà pel cereal i les lleguminoses, sinó que s’alimenta de pastures, i pel clima d’aquí, és ideal aquest animal”, ha dit Xisco Llompart de les Cooperatives Ecològiques de Mallorca.  Per corregir-ne les dades a la baixa, el Govern també vol que el Ministeri intervengui en el sector oví ben igual que han fet amb el vi.

14/03/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. juan toni 15/03/2024

    aixo de mè ecologic a mallorca fa rialles, aqui tots pasturen i tots ho son, aixo d’ecologic no es real… queden 4 guardes i en poc temps no en quedara cap. foravila es ben mort…