X
14

Perdre la llar per començar una nova vida, el testimoni d’un usuari de la Fundació Trobada

A Mallorca hi ha prop de 600 persones sense llar, entre les que viuen al carrer i les que es troben en albergs i centres d'acollida

23/11/2022

Perdre la llar per començar una nova vida, el testimoni d’un usuari de la Fundació Trobada

Els habitants de l'alberg de la Fundació Trobada de Manacor que treballen per la reinserció social (Foto: Joan Sitges/Al Dia)

Miguel, que igualment podríem anomenar Pere o Rafel perquè no vol donar a conèixer la seva vertadera identitat nominal, reconeix d’entrada que és “alcohòlic” i que la dependència de l’alcohol “va acabar” amb el seu matrimoni i amb “el pilar” que la seva dona suposava en la seva vida.

Va separar-se fa set anys, preludi d’una etapa en què li ha anat “molt malament” i “psicològicament fatal”; un trajecte vital en el qua va “creuar-se” en el camí un problema de columna, una operació i una incapacitació resultant del 100%.

Miguel cobra una “petita” pensió de discapacitat que són 527 euros al mes amb els quals, evidentment, no pot viure havent ha de pagar “el mínim de 300 euros” que, diu, et poden demanar per una habitació a Manacor.

“Pago dues cosetes que tenc al banc i em queden 70 i pico d’euros al mes per menjar”, conclou. I agraeix a la manacorina Fundació Trobada l’acolliment que hi ha trobat, amb una psicòloga que és “un gran suport” i un taller on “a través de l’ordenador”, va poder trobar feina.

“Hi ha qui ho aprofita, hi ha qui no ho aprofita… Som 25 persones, 25 mentalitats… hi ha qui surt al carrer, hi ha qui cerca feina… Perquè d’aquí volem sortir… S’hi està molt bé, ens tracten molt bé, però la idea és sortir, encara que sigui només per disposar de la teva pròpia habitació”, explica als micròfons del programa Al Dia i amb motiu del Dia Europeu de les Persones sense Llar, aquest home nascut a Cadis l’any que ve farà 60 anys.

Perquè al carrer “es passa molt malament, es viu en una situació permanent de perill i es passat por”. Ho sap qui abans de passar per la Fundació Trobada ho va fer per Ca l’Ardiaca, a Palma, d’on va sortir per viure al carrer, per dormir dins una furgoneta. “Es passa molt malament, molt malament”.

Miguel començarà 2023 amb aquest nou projecte de vida d’emancipació en ment que passa per sortir de la zona de comfort de l’ONG i la seguretat d’un llit calent.

Tot just dubta si ha de tornar a la seva terra de naixement, tot i que amb 37 anys a Mallorca, és més mallorquí que gadità.

Mentrestant, “la lluita” diària per no tenir “recaigudes amb l’alcohol”.

600 persones sense llar

Almanco 150 persones viuen al carrer a Mallorca (un 30%, estrangers), segons l’Institut Mallorquí d’Afers Socials que, a l’espera d’un inventari estatal més exhaustiu l’any que ve, maneja un registre aproximat.

Durant la pandèmia la xifra va augmentar un 15% i ara ha tornat a nivells de 2018-2019. Però hi ha gent sense llar que no viu al carrer gràcies a què s’allotja en albergs o habitatges d’institucions públiques. Amb ells, el número total arriba a les 600 persones.

“Ara hi ha més gent que viu al carrer per motius econòmics i també per problemes de salut mental… I, a més, es passa més temps en aquesta situació, hi ha hagut una cronificació”, diu el director insular d’Inserció Social, Guillermo Montero.

S’aposta per un “canvi de model en l’atenció” de les persones sense llar que posi el focus en l’acolliment, amb la millora dels albergs actuals,  i també en la persona, amb projectes a prova finançats amb Fons Europeus que, “si funcionen”, es volen incloure en els pressupostos de l’any que ve.

“El sensellarisme no és una condició sinó una situació reversible si es treballa adequadament amb les persones que la pateixen per a què es puguin tornar a integrar en la societat”, conclou Montero.


‘Desde tu mirada’, 16 fotografies per sensibilitzar la població sobre les persones sense llar

23/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT