X

‘Les periodistes aturam’ ja són més de 4.000 contra el masclisme i a favor de la vaga del 8-M

Les treballadores de la informació fan una crida a les professionals de tot l'Estat a sumar-s'hi "en la mesura de les seves possibilitats"

02/03/2018

‘Les periodistes aturam’ ja són més de 4.000 contra el masclisme i a favor de la vaga del 8-M

19

4.327 dones periodistes han donat suport en poc menys de 24 hores el manifest contra el masclisme i la desigualtat en els mitjans de comunicació i han fet una crida a les professionals de tot  l’Estat a sumar-s’hi “en la mesura de les seves possibilitats” a la vaga del 8 de març.

Les inquietuds d’un petit i heterogeni grup d’informadores que van decidir citar-se a principis d’aquesta setmana per parlar de la desigualtat existent en la professió ha derivat en un moviment reivindicatiu i organitzatiu de dones que no té precedents a Espanya.

Gràcies a la missatgeria instantània i a les xarxes socials, les reivindicacions del manifest, baix el lema ‘Les periodistes aturam’, s’han estès amb gran rapidesa i han aconseguit convèncer a milers de periodistes: cares conegudes i d’altres poc conegudes; en atur i jubilades; treballadores de mitjans o de gabinets de comunicació. Ana Rosa Quintana, Susanna Griso, Pepa Bueno, Ana Pastor, Almudena Ariza, Macarena Berlín, Mara Torres, Àngels Barceló, Rosa Montero, Rosa María Calaf, Maruja Torres, Soledad Gallego-Díaz o Victoria Prego són algunes de les comunicadores que han secundat el document, el missatge del qual incideix que “el feminisme també és necessari per millorar el periodisme”.

La iniciativa, que va néixer de forma espontània i casual entre un grup d’informadores, pretén denunciar la bretxa salarial, el sostre de vidre, la precarietat, la inseguretat laboral i l’assetjament sexual i laboral que sofreixen les periodistes en els mitjans de comunicació, així com els biaixos informatius. “L’objectiu és expressar el nostre rebuig al masclisme que existeix en el sector i que es manifesta de moltes maneres diferents. Crèiem que era el moment perquè aquesta efervescència feminista arribés també als mitjans de comunicació i es materialitzés en reivindicacions”, ha explicat a l’agència Efe una de les promotores del manifest, la periodista d’eldiario.es Ana Requena.

El manifest vol evidenciar les dificultats de les dones per arribar a llocs de direcció en les redaccions, que cobren menys que ells, que la seva taxa de temporalitat és superior, i la manca de flexibilitat i la complexitat per a la conciliació en el sector. Així mateix, denuncia que les tertúlies i l’àmbit de l’opinió estan “masculinitzades” i que la mirada dels mitjans és esbiaixada i parcial perquè la dona està infrarepresentada en els continguts periodístics.

Les periodistes, organitzades mitjançant missatgeria instantània, llegiran el manifest el 8 de març a la plaça de Cort a Palma a les 12.30 hores. També es llegirà el manifest a altres ciutats com Barcelona, Madrid o Sevilla.

A més, les informadores acudiran agrupades aquest dia a la manifestació feminista del dia 8 i ja parlen de crear una associació de dones informadores.

Per a la presidenta de la FAPE, Elsa González, aquest moviment reivindicatiu i organitzatiu de dones periodistes sense precedents a Espanya és un “assoliment important”. “Al meu parer, l’important no és la vaga si no la mobilització”, ha dit a l’agència Efe González, que ha subratllat que des de la FAPE s’ha tractat de denunciar “permanentment” la situació “injusta” que viu la dona dins del periodisme i “que ha de canviar”.

02/03/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT