Ciència i tecnologia

Pfizer finalitza l’assaig de la seva vacuna contra la Covid-19 amb un 95% d’eficàcia

La companyia assegura que les dosis no causen problemes greus de seguretat


Pfizer i BioNTech han informat aquest dimecres que, després d’una anàlisi final del seu assaig en fase 3, la vacuna contra el Covid-19 que estan desenvolupant té una eficàcia del 95% i no causa problemes greus de seguretat.

La companyia ha analitzat 170 casos d’infecció per coronavirus entre els voluntaris que han participat a l’assaig, assenyalant que 162 infeccions van ocórrer en persones que van rebre placebo o injeccions de solució salina simple, mentre que vuit casos van ser en participants que van rebre la vacuna real, la qual cosa mostra que té una eficàcia del 95 per cent, enfront del més del 90 per cent que van anunciar la setmana passada.

“L’eficàcia ha estat en totes les dades demogràfiques d’edat, raça i ètnia. L’eficàcia observada en adults majors de 65 anys ha estat al 94%”, ha assegurat Pfizer i el seu soci alemany BioNTech en un comunicat conjunt, publicat a la CNN.

A més, les companyies han assegurat que tenen suficients dades de seguretat sobre la seva vacuna contra el coronavirus i que ja estan preparant la sol·licitud d’autorització a l’Agència Americana del Medicament (FDA, per les seves sigles en anglès).

En concret, segons han informat, es van observar 10 casos greus de Covid-19 en l’assaig, nou dels quals van ocórrer en el grup placebo i un en el grup vacunat amb BNT162b2, el nom experimental de la vacuna. “Fins avui, el Comitè de Monitoratge de Dades de l’estudi no ha reportat cap problema de seguretat seriós relacionat amb la vacuna”, han assegurat les companyies, per a comentar que l’únic contra rellevant després de la primera o segona dosi ha estat la fatiga.

“La protecció ràpida que brinda aquesta vacuna, combinada amb el seu perfil de tolerabilitat en tots els grups d’edat estudiats fins ara, hauria d’ajudar al fet que aquesta vacuna sigui una eina important per a abordar la pandèmia actual”, ha dit el director executiu i cofundador de BioNTech, Ugur Sahin.

L’assaig clínic de fase 3 de la vacuna va començar el 27 de juliol. Pfizer va dir que de 43,661 voluntaris inscrits, 41.135 han rebut una segona dosi de la vacuna o placebo. La FDA va dir que es necessitava, almenys, dos mesos de seguiment de seguretat dels voluntaris després de rebre les seves segones injeccions.

Per això, els experts han avisat que no s’espera tenir aquesta vacuna abans de desembre, si bé segons les projeccions actuals, les empreses esperen produir a nivell mundial fins a 50 milions de dosis de vacunes el 2020 i fins a 1.300 milions de dosis el 2021.

A més, els 150 llocs d’assajos clínics realitzats als Estats Units, Alemanya, Turquia, Sud-àfrica, el Brasil i l’Argentina continuaran recopilant informació sobre eficàcia i seguretat durant dos anys més.

Pfizer té tres plantes de fabricació de vacunes als Estats Units a St. Louis, Kalamazoo, Michigan i Andover, Massachusetts, més una a la ciutat belga de Puurs, encara que les empreses alemanyes de BioNTech també s’aprofitaran per al subministrament global. “Pfizer confia en la seva vasta experiència, coneixements i infraestructura de cadena de fred existent per a distribuir la vacuna a tot el món”, han asseverat des de la companyia.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Alex Popescu: “És realista pensar a tenir un satèl·lit espanyol d’observació de la Terra en un termini de 10 anys “

El màxim responsable de la missió SEOSAT-Ingenio de l'Agència Espacial Europea ha parlat al programa Balears Fa Ciència d'IB3 Ràdio

La flora, la fauna i la història dels illots de les Balears, en una guia

Medi Ambient ha elaborat una guia, que és un atles complet dels 149 illots de l'arxipèlag balear

La missió Gaia prepara un catàleg de 2.000 milions d’estrelles

Les noves dades inclouen mesuraments excepcionalment precisos de les 300.000 estrelles dins dels 326 anys llum més pròxims al Sol