X

La periodista Pilar Bonet, un any després de l’inici de la invasió russa a Ucraïna: “L’amenaça nuclear no és tan imminent com pot semblar”

L'ex corresponsal eivissenca d'El País a Moscou valora per a IB3 Notícies l'estat del conflicte entre Rússia i Occident

24/02/2023

La periodista Pilar Bonet, un any després de l’inici de la invasió russa a Ucraïna: “L’amenaça nuclear no és tan imminent com pot semblar”

Pilar Bonet en una entrevista al programa d'IB3 Televisió 'Zoom'.

54

Era a Kíiv, de camí cap a un seminari als Carpats quan avui fa un any la despertaren les explosions dels explosius russos llençats sobre la capital ucraïnesa. Una acció que deixava incrèdul el món i a ella mateixa, Pilar Bonet, corresponsal del diari El País durant 34 anys a Moscou. “Em va sorprendre sí i no perquè jo era de les que pensaven que no s’arribaria a tant… Però al mateix temps ja havia viscut aquest comportament bàrbar a la guerra de Txetxènia… Aquest comportament molt apropiat del president Vladimir Putin que de cada vegada més està imbuït d’idees que el porten a dur a terme vertaderes atrocitats”, ha relatat l’eivissenca en una entrevista a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio amb motiu del primer aniversari de la fatídica “Operació especial” russa.

Llavors, “ningú no sabia quant de temps duraria, que no seria una guerra curta es va veure molt clar quan els ucraïnesos varen resistir”. I ara, “no sembla que hagi d’acabar aviat, amb les dues parts estancades per manca de recursos, és l’hivern… S’haurà de veure què passa en arribar la primavera… En quina mesura continuarà Occident ajudant Ucraïna i si pot Putin continuar amb aquesta mobilització de forces i amb l’amenaça nuclear?”.

Una al·lusió a pitjar el temut botó vermell, que Bonet desdramatitza tot referint-se a l’opinió d’un expert nord-americà que apunta que encara que l’OTAN progressi en el seu suport a Ucraïna, Rússia continua tenint molt clares “les línies vermelles”. Un punt de vista sobre el vertader perill d’una escalada nuclear a la qual també es referí fa uns mesos a Palma l’analista internacional Sami Naïr, quan va dir que tant Washington com Moscou tenen clar que hi ha un punt de no retorn que no es pot traspassar i que abans se sacrificarà part del territori que els ucraïnesos volen recuperar en una concessió d’interès global. “L’amenaça nuclear no és tan imminent com pot semblar”, conclou la periodista.

També parla de la tensió en l’entorn del Kremlin, on “tradicionalment ha existit una tensió entre els serveis de seguretat i espionatge russos (l’FSB exKGB del qual prové el mateix Putin) i l’exèrcit”. Ara, “des de fora”, li és mal de veure com ha evolucionat, però té clar que són els primers els que duen la iniciativa i la prioritat. “Tots aquests cossos de mercenaris mobilitzats, els Wagner, els txetxens… Com interrelacionen entre ells?”, es pregunta.

I d’altra banda, “encara que la societat russa no estigui organitzada i sigui molt passiva, no es pot excloure que la contínua arribada de taüts a Rússia acabi generant un ambient revolucionari… Allà sempre va així, sembla que no passa res i després tot és vertiginós i incontrolable”.

Pilar Bonet manté amics a l’exURSS “deprimits, que viuen amb molt dramatisme, por i dolor el que està succeint”. I fora, els que n’han sortit i “no saben què faran amb les seves vides perquè no saben si hi podran tornar”. També reconeix tenir examics, perquè només així pot considerar els que són “còmplices” de la invasió.

24/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT