X

Pilar Bonet: “Ser realista a Europa significa acceptar la impotència davant Rússia?”

L'analista eivissenca assegura que la mort de Navalni deixa un punt d'inflexió davant una oposició dèbil

24/02/2024

Pilar Bonet: “Ser realista a Europa significa acceptar la impotència davant Rússia?”

La periodista Pilar Bonet analitza el moment geopolític que es troba la guerra a Ucraïna i el paper de Vladímir Pútin i de l'oposició

38

Pilar Bonet, periodista eivissenca, analitza dos anys després, a IB3 Notícies, en quin moment geopolític es troba la guerra a Ucraïna i el paper de Vladímir Pútin i de l’oposició a l’escena internacional. Bonet va ser durant 34 anys corresponsal del diari “El País”, a l’URSS, Rússia i l’espai postsoviètic. Bonet ha explicat que Ucraïna i Europa sols complirien les exigències de Putin sotmetent-se a la seva voluntat i la voluntat és que Putin deixi Occident a la seva mercè. Un fet al que han de donar una resposta els països membres i la comunitat internacional.

Ser realista a Europa és acceptar la impotència davant de Rússia?

‘La majoria dels països dins la Unió Europea tenen limitacions que fan molt difícil ajudar a Ucraïna sense assumir un sacrifici propi. Amb un govern europeu cada cinc anys és molt difícil vendre a la població que s’ha d’estrènyer el cinturó per donar suport a Ucraïna, i això fa que Europa estigui en un cercle tancat.’ Bonet mentre fa aquestes declaracions es pregunta: ‘Fem un exercici d’imaginació. Què significaria pactar amb Rússia? Significaria que Rússia es queda amb el territori que té amb pretensions de tenir més territori i Ucraïna es quedaria partida per la mitat sense garanties de seguretat i tots nosaltres dependent del qual Rússia vulgui, Quina Europa seria? Seria una Europa de gent derrocada que va a Moscou a negociar?’, analitza la periodista Pilar Bonet.

 

Navalni, actiu tòxic per a Vladímir Putin. Què passarà amb la dissidència russa?

‘La mort d’un personatge destacat en una situació de conflicte potser un punt d’inflexió i un element qualitatiu. Hi ha diferents factors a considerar’ assegura Pilar Bonet. ‘L’oposició no està articulada, és dèbil i està enfrontada entre ella mateixa, i no sabem si Julia Navályana, la dona d’Alekséi Navalni, tindrà les qualitats de líder necessàries. El problema de l’oposició és el mateix que abans, no estan units, no tenen les coses clares, juguen a ser figures de saló, no renuncien als seus interessos personals, potser la mort de Navalni els donarà elements de reflexió suplementaris que els permetin unir-se, ho haurem de veure, però no està clar. Soc una mica escèptica’ ha subratllat Bonet als informatius d’IB3.

 

Mapa a Ucraïna, dos anys després de la invasió

Des del passat 24 de febrer de 2022, el territori controlat pels separatistes prossusos ascendeix gairebé al 20%. ‘Rússia s’ha fet forta mentre Ucraïna anava cridant que estava preparant la contraofensiva. Ucraïna no té prou gent, Rússia té 146 milions d’habitants i Ucraïna té 42 i té 8 milions d’habitants que s’han exiliat

Els reptes de futur: ‘Hi ha una amenaça nuclear?’

Pilar Bonet es demana que un dels reptes de futur hauria de ser preguntar-se i investigar si existeix la possibilitat que Rússia tingui una arma nuclear i si existeix una amenaça real o és només una pressió. ‘Hem de saber si l’exèrcit rus és conscient davant la humanitat’ defensa l’analista.

 

24/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT