X

La majoria d’anuncis de pisos turístics resten a les webs sense canvis

L'entrada en vigor de la Llei que regula el lloguer vacacional no ha provocat grans canvis a les webs especialitzades, tot i que alguns propietaris de pisos han començat a retirar-ne els anuncis

09/08/2017

La majoria d’anuncis de pisos turístics resten a les webs sense canvis

22

Sense canvis aparents en l’oferta per Internet de lloguer vacacional, l’endemà d’entrar en vigor el Decret llei que regula aquesta modalitat d’allotjament. Milers de pisos, fins a 6.000 a totes les Balears en una sola web (com és AirBnb), s’estan oferint amb tota normalitat a dia d’avui, sense informar-ne dels canvis legislatius.

No obstant, però, hi ha propietaris de pisos dedicats al lloguer turístic que sí han començat a cancel·lar reserves i a retirar els seus anuncis dels portals especialitzats. Són les primeres conseqüències de l’entrada en vigor de la Llei, que preveu sancions de fins a 40.000 euros per als propietaris i de 400.000 per a les pàgines web.

Rosa Díaz gestiona onze propietats destinades a lloguer turístic, de les quals quatre són pisos al nucli antic de Palma. Díaz explica que entre els seus propietaris hi ha incertesa, però tot i que la Llei els ha caigut com un “gerro d’aigua freda, perquè no esperaven una prohibició o una moratòria d’un any”, el que volen és complir-la. Per això, ja n’hi ha qui ha retirat els anuncis de les plataformes de lloguer turístic.

De fet, això mateix és el que ha recomanat l’Associació d’habitatges de temporada (Aptur) als seus associats propietaris de pisos o de cases sense llicència turístics. Alguns d’ells, a més de retirar l’anunci, també han cessat l’activitat per por a les multes que, en el cas dels propietaris, poden arribar als 40.000 euros. Això implica que les reserves que tenien tancades s’estan cancel·lant i que, en ple mes d’agost, els turistes es veuen obligats a cercar un allotjament alternatiu.

Pel que fa a les plataformes web especialitzades, segons assegura el Govern, estan avisades que la prohibició de comercialitzar habitatges sense llicència del departament de Turisme ja és vigent i han de començar a retirar-les si no es volen exposar a una multa que pot arribar als 400.000 euros.

En aquest primer dia, fem una recerca a les webs més conegudes, com Airbnb, Homeaway o Wimdu, i tot segueix igual: trobem milers de cases i pisos sense que s’exhibeixi clarament el número d’alta que tenen en el registre d’habitatges vacacionals. Aquest serà l’ítem principal perquè els inspectors activin el procés sancionador: si no consta aquesta llicència, Turisme dona per fet que és il·legal i per tant se’l podrà multar.

Però aquest mateix dimecres és difícil trobar a les webs aquest número de registre, i ni tan sols s’informa a l’usuari que des de dimarts la legislació de la comunitat autònoma no permet allotjar-se turísticament en pisos i en el cas de les cases, aquelles que no tenen llicència.

 

Quantes places turístiques hi han?

Establir una xifra de places turístiques que poden ser legalitzades, una vegada els consells i l’Ajuntament de Palma determinin les zones on es permet el lloguer, és ara mateix una tasca difícil. N’hem fet una tria d’entre tot el maremagnum de xifres que hem anat coneixent:

L’oferta global en arrendament d’Airbnb i Homeaway s’elevaria a 46.000 habitatges a totes les Balears, amb 279.000 places disponibles, segons la informació aportada per Inside Airbnb i Terraferida a partir de l’anàlisi de l’oferta d’aquesta plataforma. Aquestes dades inclouen cases unifamiliars on és més difícil determinar-ne la il·legalitat, tot i que ara han d’exhibir el número de llicència per deixar clar que no actuen al marge de la norma, i pisos. Aquesta és la tipologia que centra l’atenció, ja que els habitatges en plurifamiliars amb la Llei Delgado eren il·legals i ho seguiran sent-ho, almanco durant un any més, amb l’actual norma.

Només a Airbnb, s’oferten devers 5.700 apartaments i 200 condominis, les dues categories de propietat que es considerarien habitatges en plurifamiliars, amb un total de 23.000l places. Són només una part de tota l’oferta il·legal que es pot localitzar a Internet i fora de la xarxa.

Aptur maneja les seves dades: actualment, l’oferta legal d’habitatges vacacionals ronda els 16.000 a Mallorca. Una quantitat similar que, segons Aptur, que pren com a referència les dades del Consell de Mallorca, englobaria el parc il·legal de pisos turístics.

Encara és prest per confirmar cap recurs però el president d’Aptur, Joan Miralles, assegura que han començat a estudiar amb profundiatat les possibilitats que Aptur i la Federació espanyola d’associacions de propietaris d’habitatges vacacionals (Fevitur), de la qual l’entitat balear n’és membre, puguin dur endavant contra la legislació actual.

En el terreny polític, el vicepresident del Govern i conseller de Turisme, Biel Barceló, ja ha sol·licitat al Parlament la convocatòria d’un ple extraordinari per validar el Decret llei que va entrar dimarts en vigor.

 

Una regulació necessària

Mentrestant, els veïnats que duen anys patint els efectes negatius del lloguer turístic defensen que no hi pot haver barra lliure i que la regulació és necessària. Un d’ells és Antonio Pino: és l’únic veïnat de la seva finca, al centre de Palma, que hi viu tot l’any. Per a la resta de pisos hi passaven turistes cada temporada, tot i que ara reconeix que l’activitat ha minvat i només un dels seus veïnats continua llogant el pis a turistes.


 IB3´àudios Escolta aqui la notícia emesa a l’Informatiu Migdia d’IB3 Ràdio

 

09/08/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT