X

‘Pitxorines’, el projecte musical de nou dones que recuperen el cançoner tradicional amb jazz, música clàssica i eclecticisme

Una mescla d'estils, sons i instruments que podeu gaudir el 10 de setembre a Capdepera

20/08/2023

‘Pitxorines’, el projecte musical de nou dones que recuperen el cançoner tradicional amb jazz, música clàssica i eclecticisme

274

‘Pitxorines’ és el projecte musical de nou dones que recuperen el cançoner tradicional de Mallorca amb esquitxades de jazz, música clàssica i eclecticisme sonor. Una mescla d’estils, sons i instruments que podeu sentir el 10 de setembre a Capdepera.

Pitxorines és un mot gairebé perdut que descriu un grup de nou dones molt viu. “És una paraula pràcticament en desús pròpia de Manacor que s’emplea per parlar d’al·lotes joves, alegres i fal·lagueres. I també sortia a les Rondalles Mallorquines”, expliquen Masé Jara (contrabaix i veu) i Maria Adrover (xeremies, flabiol, flauta travessera i veu), dues de les nou dones que conformen un projecte que entronca amb l’arrel tradicional. “És un nom sonor que ha creat molta curiositat, la gent cerca el significat de la paraula”, assegura Adrover.

Tot comença el Nadal de 2022, quan Maria Antònia Gili (trompeta i flugel) telefona una per una a nou músics per tocar a una jam session a un local de Manacor, S’Escat, el 4 de gener. “Na Maria Antònia em va dir: anem a fer un concert de música tradicional. Jo no havia tocat mai en un projecte així, però a totes ens va encantar la idea i ens vàrem ajuntar. Per aquell concert vàrem composar arranjaments de música tradicional”, explica Jara.

Era el 4 de gener quan Aina Tramullas (veu), Rosa Garcias (flauta travessera i veu), Carmela Cristos (violoncel). Sílvia Rechac (piano), Sinead Cormican (violí), Bel Miquel (percussió), Maria Antònia Gili, Maria Adrover i Masé Jara pujaren a l’escenari de S’Escat en el seu primer concert. “Abans només havíem assejat tres o quatre vegades”, recorden Adrover i Jara. Totes les integrants són músics en actiu amb projectes musicals propis que viuen entre Barcelona i diferents pobles de Mallorca. “És difícil que puguem assejar totes, però com ens hem duit tant bé i tenim tantes ganes d’aportar els nostres arranjaments totes feim tot el possible per tirar això endavant”, explica Jara. “Tant podem trobar des de la Ciutat de Nàpols a una Jota marinera que va popularitzar na Maria del Mar Bonet en el seu moment… El més sorprenent de Pitxorines és que quan feim un concert la gent canta aquelles cançons amb nosaltres, no només són nostres sinó també del públic”, diu Adrover.

Després de l’èxit del primer concert actuaren a l’Espai Mallorca de Barcelona i, aquest estiu, també han actuat a Sineu i Montuïri. “Hem tingut molta sort perquè el públic ha respost molt bé. Al darrer concert a Montuïri vaig flipar: hi havia gent per tot, demanaven més cançons… Jo crec que, per una banda, la gent reconeix aquella música, els hi és familiar i és una cosa que uneix les persones que són allà; però, per altra banda, al concert senten coses noves no de la manera que ja han sentit”, expressa Jara.

“Jo no havia vist mai a Mallorca nou al·lotes damunt un escenari”, confessa Adrover. “Als concerts hem tingut nines petites i és allò de dir: quan tenia 5 o 6 anys vaig veure aquelles nou al·lotes que podien fer aquelles cançons i jo també ho podré fer. I això és un orgull per nosaltres“, afegeix. Perquè Pitxorines deixa també aprenentatges. “Quan et trobes envoltada de dones increïbles i talentoses i sents que això és quelcom que t’empeny per amunt”, explica Jara. “És el que sempre havia volgut: formar part d’un projecte i sentir-me així de bé”, tanca Adrover.

Després del concert del 10 de setembre a Capdepera, Pitxorines actuaran entre Mallorca i Barcelona a la tardor.

20/08/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. ANTONIA MATEU SUREDA 26/12/2023

    M.encanta aquest grup !!m.agradaria saber quin dia actuen a Manacor.

    Moltes gràcies

EL MÉS LLEGIT