Una sola barca de pesca pot arribar a llençar al contenidor groc un quilòmetre de xarxa cada any
Dos pescadors de Ciutadella, els germans Canals, intenten arranjar el màxim possible les seves xarxes els dies que no surten a pescar. Necessiten tenir-les en òptimes condicions de cara a la primavera, per a l’època de la llagosta. Segons detallen de xarxes n’hi ha de tres tipus, però totes tenen una base de plàstic material que no poden substituir per cap altre d’ecològic perquè no tindria la mateixa resistència dins la mar. Aquests germans les reparen durant cinc o sis anys i després les llencen. Però els qui empren el tipus més modern, d’un sol fil de plàstic, les canvien cada any.
Davant d’aquesta realitat ara la vintena de pescadors que hi ha al port de Ciutadella guarden les xarxes que haurien de llençar a petició de Plastic Free, que ha engegat un programa per reciclar-les. Amb aquest objectiu, un grup d’artesans de Menorca fa proves per crear obres amb les xarxes que ja no serveixen per a pescar. El dia 20 les posaran en comú per decidir quines es podrien comercialitzar. Una d’aquestes artesanes, na Magda Triay, detalla que s’ha de “trobar la manera perquè sigui un producte pràctic, estètic i sostenible… i que ens sigui rendible. Perquè nosaltres vivim del que fem”.
Menorca i Xipre són les dues illes de la Mediterrània que la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura ha triat per identificar punts calents de fuites de plàstic per part del sector turístic, pesquer i de la gestió de residus.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu