X

Pluja i vent per al cap de setmana

Divendres arribarà un primer front que activarà algunes pluges el matí, tot i que el front que deixarà més precipitació és el que ens travessarà dissabte

07/03/2024

Pluja i vent per al cap de setmana

Fotografia feta a Algaida./ Maria Febrer

Després d’uns dies de temps encalmat i de cel radiant, s’acosten canvis. Les baixes pressions, que els darrers dies han circulat Atlàntic endins, semblen decidides a bascular cap a la península Ibèrica, enviant fronts actius a les Illes. Divendres ja en tendrem una mostra, amb l’arribada d’un primer front que activarà algunes pluges el matí, tot i que el front més actiu, i el que pensam que deixarà més precipitació, és el que ens travessarà dissabte.

De fet, l’àrea de baixes pressions que s’acostarà al nord-oest de la Península, s’aprofundirà entorn d’un nucli principal, amb una pressió inferior als 980 hPa just davant les costes gallegues i cantàbriques. Per tant, parlam d’una baixa pressió profunda, amb un potencial destacable per articular fronts actius, i que arribin ben vius a les Illes.

Aquesta situació de pas de fronts també es traduirà en un ambient ventós, amb domini del llebeig, que serà persistent i bufarà amb intensitat. El temporal marítim serà destacable tant dissabte com diumenge, sobretot a les costes exposades a aquest vent.

Pel que fa a les temperatures, deixarem enrere els valors màxims de fins a 20 ºC que hem tengut els darrers dies, i obrirem un escenari més moderat en aquest sentit, però sense cap fredorada a la vista. Aquesta situació, probablement, acabaria a inicis de la setmana que ve, amb un retorn a unes condicions més estables i càlides.

Així, per tant, repassam què podem esperar de les pròximes hores, en detall:

Divendres, 8 de març. Viurem l’arribada d’un primer front, amb niguls espessos durant el matí, amb algunes plogudes locals, en principi poc significatives. A partir de mitjan matí i migdia, el sol s’imposarà i el capvespre tendrem un cel destapat. Temperatures màximes una mica més baixes. Les mínimes, a primera hora, seran més altes. Vent del sud-oest moderat.

Dissabte, 9 de març. Dia gris i plujós, de la mà d’un nou front, aquest més actiu. Just a primera hora, probablement encara no plourà, però ràpidament les pluges es faran les protagonistes. Esperam les acumulacions més importants durant el capvespre. En aquest cas, pensam que l’afectació pot ser general. El vent continuarà bufant moderat del sud-oest, amb alguns cops forts a Eivissa, Formentera i serra de Tramuntana. Temporal marítim, amb ones de més de 3 metres al sud de les Illes. Temperatures sense canvis importants.

Diumenge 10 de març. Dia més variable, amb moltes més clarianes, encara que sense descartar la possibilitat de qualque ruixat, ja molt més local, a Mallorca i Menorca. Vent, un dia més, moderat del sud-oest i de component oest. Es manté el temporal marítim al sud de cada illa. Temperatures màximes sense canvis destacables.

07/03/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris