X

El contagi del coronavirus és poc probable a la piscina o a la platja

La principal via de transmissió són la tos, els esternuts i el contacte persona a persona, un supòsit que pot ocórrer fora de l'aigua

07/05/2020

El contagi del coronavirus és poc probable a la piscina o a la platja

Segons els investigadors del CSIC, la utilització d’agents desinfectants a les piscines o balnearis medicinals hauria de ser suficient per a la inactivació del virus. A saunes o banys de vapor, les temperatures superiors a 60 graus reduirien la supervivència de l’agent infecciós. Però el perill de contagiar-se’n és present perquè la principal via de transmissió són la tos, els esternuts i el contacte persona a persona, un supòsit que pot ocórrer fora de l’aigua, a l’espai del solàrium. Els administradors de finques reclamen a les autoritats que estableixin unes normes clares d’ús d’aquests espais comunitaris privats.

El vicepresident del Col·legi d’Administradors de Finques de les Illes Balears, Josep Marquet, ha explicat que “no és només estar dins l’aigua. La utilització d’una piscina du les gandules, la gent, els nins jugant, els accessoris, les escales i s’ha de pensar que a les comunitats la majoria de les piscines no tenen control d’accés, no tenen un socorrista, i ha d’haver-hi qualcú que pugui controlar tot això”.

A l’arena de les platges, la sal, la radiació ultraviolada i les altes temperatures afavoririen la inacció dels agents patògens. A l’aigua, la sal també disminuiria la càrrega viral. Però el problema podria ser l’arribada incontrolada a les platges d’aigües residuals. Segons un estudi de l’institut holandès KWR, contenen restes de la Covid-19.

En aquest sentit, València acullirà una investigació pionera del CSIC per la detecció precoç del virus a depuradores i canonades. Segons la investigadora Gloria Sánchez, servirà per “poder valorar de manera fefaent que és una eina útil per fer un seguiment en l’àmbit poblacional”. Per cert que, d’acord amb l’estudi del CSIC, els mitjans aquàtics menys aconsellables són els rius i llacs d’aigua dolça no tractada.

07/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris