ECONOMIA

Poca inversió en obres i reformes aquest hivern als hotels de les Illes

Els canvis normatius o la presència d'una planta ja renovada són alguns dels motius, mentre d'altres parlen de dificultats econòmiques

Imatge d'arxiu.


Els hotels de les Balears faran poca inversió en obres i reformes aquest hivern. És la previsió d’algunes de les associacions empresarials més representatives. Tot i la recuperació després de la pandèmia, s’espera una tendència molt diferent a la d’abans de l’aturada de 2020, quan en anys com 2017 o 2018 es va arribar a xifres rècord.

Alguns dels motius són els canvis normatius o la presència d’una planta ja renovada. D’altres, parlen de dificultats econòmiques. Allò que sí que hauran de fer és començar a instal·lar els primers llits elevables i renovar calderes, en compliment de la nova llei turística.

Una de les associacions hoteleres que preveuen més reformes entre els seus membres és la d’Alcúdia i Can Picafort. El seu president, Pablo Riera Marsà, en comptabilitza set, algunes d’elles integrals, però en tots els casos s’havien planificat abans de la pandèmia i estaven endarrerides. Per això, en general parla de poca activitat.

D’altra banda, l’Associació de Constructors de les Balears explica que fins setembre d’enguany, han notat un increment d’inversió de devers un 20 per cent respecte de 2021, amb dades positives fins i tot si es comparen amb 2019. Però sí que en vista al futur, preveuen manco activitat, i ho relacionen, sobre tot, amb la nova llei turística del Govern, que desincentiva les reformes integrals.

La nova llei turística també inclou altres canvis. El 2023, els establiments de quatre estrelles hauran de tenir el 20 per cent de llits elevables. I els de cinc, el 30 per cent. Manuel Sendino, gerent de la Federació Hotelera d’Eivissa i Formentera, explica que els establiments ja s’hi estan adaptant.

Sobre la nova legislació, la gerent de l’Associació Hotelera de Menorca lamenta que les facilitats previstes en burocràcia per fer reformes hoteleres, de moment, no s’han notat. Explica que alguns empresaris sí que s’animen a fer obres a l’illa, però que els tràmits administratius ho desincentiven.

A Calvià la situació és diferent. Allà, Mauricio Carballeda, president dels hotelers de Palmanova i Magaluf, destaca que la situació econòmica no és l’adequada per fer-hi grans inversions. Arrosseguen els efectes dels anys del coronavirus i sobre la temporada passada, diu que tot i haver-hi molt de moviment, la rendibilitat va ser escassa.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |