X

El “pont romà” que resisteix les torrentades podria no ser de l’època romana

L'estructura és una reconstrucció medieval d'un pont més antic de datació complicada

20/10/2018

El “pont romà” que resisteix les torrentades podria no ser de l’època romana

La revinguda del torrent de Sant Jordi el passat 19 d’octubre, la més gran des de 1990.

29

La imatge de com el “pont romà” de Pollença resisteix l’envestida de l’aigua és, sens dubte, una de les més impactants que ens ha deixat la revinguda del torrent de Sant Jordi el passat 19 d’octubre.

La idea d’una construcció d’època romana que aguanta sòlidament més de dos mil·lennis les torrentades és encisadora, i alhora deixa en evidència les carreteres, ponts i altres construccions modernes fetes malbé per les inundacions viscudes aquestes setmanes.

Però és realment un pont bastit en l’època romana? En realitat la data de construcció del pont és desconeguda. Els historiadors no han aconseguit datar-lo amb precisió. Coincideixen a dir que no existia cap nucli de població on ara hi ha Pollença abans de l’arribada de les tropes de Jaume I i els hi és difícil justificar la presència d’un pont de tal magnitud per a comunicar un indret de poblament dispers. Tampoc juga molt a favor seu la toponímia, ja que el nom actual és relativament recent. Els pollencins l’anomenaven “Pont de Cubelles” a l’època medieval i més tard “Pont de l’Horta”, topònim que es mantingué viu fins al segle XIX.

Romà o no, l’estructura ha patit els efectes de les torrentades. El Torrent de Sant Jordi no és un torrent qualsevol. Drena una de les zones més plujoses de Balears i les seves revingudes són freqüents. Se’n tenen referències històriques com ara les de 1780 o 1873 i de més modernes com la d’octubre de 1990. Precisament una gran revinguda va esbucar el nostre pont, almanco en bona part, el 1403. Per tant, l’estructura que avui surt a les fotografies és una reconstrucció medieval d’un pont més antic de datació complicada. És probable que alguna part del pont sigui encara original. Però és d’imaginar que, en cas que el pont fos veritablement d’època romana, ja havia sofert modificacions prèvies i és probable que també alguna de posterior, a l’edat mitjana, donada l’entitat del torrent, la reiteració de les seves revingudes i l’antiguitat de la construcció.

En qualsevol cas, des de l’època medieval, no és la primera torrentada que resisteix i és més que probable que tampoc sigui la darrera. Encara que la seva estructura ja no sigui la genuïna, és robusta, i ha demostrat sobradament la seva solidesa al llarg de les centúries.

20/10/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT