X

Els pops de Magaluf, els que millor s’adapten a la degradació de l’entorn marí

Els mol·luscs cefalòpodes tenen la capacitat de controlar els danys cel·lulars desencadenant respostes d'enzims antioxidants

23/01/2018

Els pops de Magaluf, els que millor s’adapten a la degradació de l’entorn marí

66

Els pops ‘octopus vulgaris’ sofreixen modificacions fisiològiques per poder viure en ambients que sofreixen l’impacte de l’acció de l’home, segons un estudi realitzat a Mallorca pel Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i la Universitat de les Illes Balears (UIB). La revista ‘Marine Pollution Bulletin‘ ha publicat aquest estudi realitzat a la costa de Mallorca i dirigit pel doctor Pablo Arechavala, de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA).

Aquest estudi demostra, per primera vegada, les adaptacions fisiològiques dels pops a la Mediterrània i la seva capacitat per viure en ambients antropitzats emprant una sèrie de biomarcadors de gran utilitat per avaluar els diversos efectes de la contaminació ambiental en aquest tipus de recursos marins d’elevat interès ecològic i comercial, segons ha comunicat l’IMEDEA.

Segons la investigació, l’augment dels impactes derivats de les activitats humanes en aigües costaneres, com la contaminació o la modificació o destrucció d’hàbitats, poden produir efectes biològics nocius en els organismes marins.

Aquests efectes estan relacionats amb la producció a escala molecular d’espècies reactives d’oxigen (ROS) que causen danys cel·lulars a través de mecanismes d’estrès oxidatiu.

En la nota remesa, s’explica que els pops són organismes molt cosmopolites que s’adapten a un ampli rang d’ambients, gràcies al fet que tenen la capacitat de controlar el possible dany oxidatiu desencadenant respostes d’enzims antioxidants.

Després d’analitzar les glàndules digestives de polps capturats en diferents zones costaneres de Mallorca s’ha demostrat que aquells que habitaven llocs sotmesos a major impacte humà, com el Port d’Andratx i Magaluf, mostraven major activitat enzimàtica en comparació a altres de la Reserva Marina del Cap Enderrocat, a la badia de Palma.

Al mateix temps, els experts han pogut documentar que els polps no es veuen afectats per la degradació de l’entorn marí.

23/01/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT