X

Porta oberta a la neu: l’hivern arriba per quedar-hi

Sense esperar grans nevades, les flòbies poden aparèixer a partir d'uns 300 metres

20/01/2023

Porta oberta a la neu: l’hivern arriba per quedar-hi

Fotografia de sa Ràpita./ Ramon

16

Després d’un 2022 de rècord…

Els que ens seguiu habitualment vos haureu cansat de sentir-nos parlar, darrerament, de masses d’aire càlid, de pols en suspensió, de rècords de calor, d’anomalies càlides extraordinàries, etc. Han estat uns mesos, des de març, molt anòmals quant a temperatures a totes les Illes i poc alegres quant a plogudes, però després d’una llarga espera -des de gener del 2021- tots els que volíeu tastar el fred de veres, el fred a l’antiga, tendreu oportunitat de fer-ho aquest cap de setmana i també part de la setmana que ve. S’ha romput, a la fi, la tendència, i ara vos contam per què. Anem per feina.

Què provoca aquesta situació?

Esperam un bombeig constant d’aire del nord-est, d’origen polar i amb un gran recorregut continental. Què vol dir això? Idò que la massa d’aire no passarà per damunt de cap font d’humitat i calor fins arribar al sud de França, per tant, mantendrà molt bé la seva condició d’aire polar. En canvi, quan tenim una massa d’aire polar, però amb recorregut marítim atlàntic, la mar modera molt la seva temperatura d’origen i arriba a la nostra latitud més temperada.

En conseqüència, en aquest cas tenim assegurada una temperatura molt baixa, farà molt de fred. La gran pregunta, en aquests casos, i que normalment centra els esforços dels meteoròlegs, és saber si el breu recorregut d’aquest aire tan fred i sec, des del golf de Gènova fins a les Illes, serà suficient per carregar la massa d’aire d’un mínim d’humitat per poder tenir precipitació. Ja sabeu que per molt de fred que tenguem, si no precipita, no pot nevar.

Segurament, un dels trets més destacables d’aquest episodi de fred serà la seva persistència. Sembla que l’àrea de baixes pressions, situada cap a la mar Adriàtica, i l’anticicló de les Illes Britàniques (clàssica configuració de nevades a les Illes), no es desplaçaran gaire aquests pròxims dies i, per tant, ens proveiran de fred i oportunitats de veure flòbies de neu més enllà d’aquest cap de setmana.

Per ventura haurem d’esperar uns dies per veure una activació més clara de les precipitacions, però vegem-ho en detall, tot el detall que ens permet una previsió d’alta incertesa com aquesta.

Previsió per als pròxims dies

Dissabte, 21 de gener. Dia que començarà amb gelades, més probables a l’interior de Mallorca i sense descartar-les a l’interior d’Eivissa. Després cel variable, amb més niguls a Mallorca i Menorca i més clarianes a les Pitiüses. Possibilitat de precipitacions disperses i locals, que poden venir acompanyades de calabruix. Cota de neu baixant, a finals del dia, a uns 300 o 400 metres. No descartam, entrada la nit, que, si precipita, la neu pugui sortir de la serra de Tramuntana; seria el primer pic des de febrer del 2018. Ambient de rigorós hivern. Les màximes quedaran, en conjunt, per davall dels 10 ºC, a excepció d’Eivissa i Formentera, on els podem superar per poc.

Diumenge, 22 de gener. Durant les primeres hores del dia, es poden reproduir alguns ruixats dispersos, acompanyats de calabruix tou o neu granulada pràcticament arreu. La cota de neu se situaria al voltant d’uns 200-300 metres. A partir de migdia, les precipitacions són manco probables i, en general, lluiria bastant el sol. Un sol que no impedirà que el fred sigui intens i general.

A partir de dilluns, tenint en compte la incertesa, l’escenari més probable és el d’una reactivació de les precipitacions i amb nevades més abundants, tot i que a una cota superior als 500 metres. A la resta, els ruixats irregulars, acompanyats de calabruix, serien probables. Es manté l’ambient de ple hivern sense cap data clara de final.

20/01/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT