economia

Els ports de les Balears registren l’entrada de més d’un milió i mig de tones derivades del petroli

Cada setmana, de mitjana, un vaixell descarrega al port de Palma centenars de tones de líquits derivats del petroli


Més d’un milió i mig de tones de gasoil, gasolines i fuel han desembarcat el darrer any a tots els ports de les Illes, principal porta d’entrada d’aquests combustibles fòssils, segons fonts d’Autoritat Portuària. Parlam de combustibles contaminants que diàriament reposten els vehicles, els vaixells i les centrals elèctriques. Fa gairebé una dècada, el 2007, just abans de notar-se els efectes de la crisi econòmica, als ports van arribar el doble de tones que 2017, en total més de dos milions de derivats del petroli.

De fet, el parc mòbil de les Balears continua augmentant i  en només un any ha crescut en més de 32.000 . Continuam essent la comunitat amb més automòbils per habitant. Més de la meitat dels desplaçaments es fa amb vehicle privat. Els experts parlen d’hipermobilitat. Ivan Murray, professor del departament de Geografia a la Universitat de les Illes vincula la taxa de  motorització i la mobilitat, cada cop més creixent, amb el canvi en l’organització dels sistema econòmic turístic. Assegura Murray que “l’ús del vehicle privat, també entre els turistes, està relacionat amb les noves formes d’allotjament a través del lloguer d’habitatges turistics”.

Aquesta tendència ascendent de la taxa de motorització coincideix amb l’arribada de carbó i gasolina que, després d’una dècada, ha tornat a recuperar-se – això sí – per sota dels nivells als d’abans de la crisi. Segons dades d’Autoritat Porturària, el darrer any han desembarcat al ports de les Illes prop de 747.000 tones de gasolina. Tendència que contrasta amb l’ús del gasoil com a carburant dels vehicles, clarament en regressió. Si el darrer any, als ports, s’han descarregat més de 618.700 tones d’aquest combustible altament contaminant, fa una dècada n’arribaren a desembarcar més d’un milió.

A l’altra costat, si s’observen les dades dels moviments registrats als ports pel que fa al desembarcament de mercaderies per generar energia, el cert és que van a l’alça les energies més netes que arriben per la via del gaseoducte i del cable elèctric.

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Menorca només és capaç de satisfer actualment el 16% de les seves necessitats agroalimentàries

L'impacte de la COVID ha estat gairebé nul en la producció agrolaimentària de l'illa

Menorca presentarà a Fitur la campanya ‘Menorca, lo que nos gusta sentir’

L'objectiu principal és el de diferenciar-se de destins competidors amb valors com la sostenibilitat

Els aeroports balears acullen 1.555 vols durant el cap de setmana

Països Baixos i Dinamarca lleven les restriccions per viatjar a les Balears. Espanya negocia ara amb la Unió Europea que les PCR no siguin necessàries per a procedents de països...