X

Ports demanarà a Costes la competència per regular el fondeig il·legal en morts

Els blocs de formigó erosionen l'hàbitat marí i malmeten espècies protegides

25/01/2020

Ports demanarà a Costes la competència per regular el fondeig il·legal en morts

17

La borrasca Glòria ha deixat palesa una pràctica il·legal que fa anys que es realitza al litoral. Milers de propietaris d’embarcacions fondegen morts enmig de la mar sense cap permís. Demarcació de Costes és qui en té les competències però tant els consistoris com el Govern balear exigeixen un major control per posar fi als amarraments sense autorització.

Una cinquantena de barques fondegen de manera al·legal a la badia de Pollença sense cap tipus de control. A l’estiu, en poden ser més de 500. Estan amarrades a un mort. Un bloc de formigó amb una cadena i una boia sense cap tipus d’ordenació. La majoria dels propietaris d’aquestes barques són estrangers que les deixen amarrades tot l’hivern sense matrícula i no tenen capacitat de reacció per moure-les davant l’amenaça de temporals.

“S’ha convertit en un aparcament de llarga estància”, diu Maria Buades, regidora de Medi Ambient de Pollença, qui considera que és hora de prendre cartes en l’assumpte i d'”unificar recursos” per part de totes les parts implicades.

A les Balears no hi ha estudis de l’erosió que causen aquests blocs de formigó a l’hàbitat marí. Les imatges però, de clapes d’arena on hi ha un mort implantat, és la prova que malmeten l’ecosistema i arrabassen espècies protegides com les plantes Posidònia Oceànica i Cymodocea Nodosa o l’alga verda Caulerpa Prolifera.

“Genera un cercle d’erosió que arranca la vegetació i els organismes que viuen al fons marí i s’impedeix que aquests organismes puguin colonitzar i puguin recuperar-se”, explica Jorge Terrados, Director de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats IMEDEA.

Llista d’espera de 5.000 amarraments

El Govern balear gestiona 3.800 amarraments i 8.000 de manera indirecta a través dels clubs nàutics. Cinc mil persones però esperen un amarrament. Una mancança que fa proliferar el fondeig amb morts. Per regular-lo, se’n reclamarà la gestió a Demarcació de Costes.

“Estam disposts a gestionar i regular tots aquests fondejos il·legals, però és necessari i imprescindible que el Govern central delegui i faci una inscripció d’aquests terrenys”, explica Xavier Ramis, Director General de Ports de les Balears.

Aquest fondeig descontrolat contribueix a la contaminació de l’aigua ja que a les badies està completament prohibit abocar directament a la mar aigües grises com les del rentaplats que contenen detergents, i les aigües fecals. Es dona el cas que a més a més, la Badia de Pollença està declarada per Europa zona LIC, Lloc d’Importància Comunitària.

A l’agost del 2019, el consistori pollencí ja va requisar 12 embarcacions per fondejar de manera irregular i va retirar 150 elements de fondeig no permesos, des de morts a neumàtics, que eren un perill pels banyistes.

25/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT